Eladó Shakespeare IV. Henrikjének egy ritka kiadása, az értéke úgy 16-32 millió forint

A töredék 13 nyomtatott antik lapból áll.

2021. október 25., 20:29

Szerző:

Árverésre bocsátják Shakespeare első fóliójának egy „rendkívül ritka” töredékét, amely a IV. Henrik első részét tartalmazza – adta hírül a The Guardian című brit napilap, írja az MTI. A darabot Eric Rasmussen Shakespeare-kutató az angol író első fóliójából származó eredeti töredékként hitelesítette.

Az első fólió 1623-ban jelent meg, és Shakespeare műveinek legkorábbi gyűjteményes kiadása. 1616-ban bekövetkezett haláláig a drámaírónak mindössze 17 darabja jelent meg nyomtatásban. A 36 darabot tartalmazó első fólió nélkül 18 műve, köztük a Macbeth és A vihar talán soha nem maradt volna fenn. A műveket John Heminges és Henry Condell, Shakespeare két színésze és barátja állította össze és szerkesztette. Mintegy 750 első fóliót nyomtattak ki, ezek közül mára 233-ról tudni, hogy fennmaradt.

Az október 29-én árverésre kerülő töredéket az aukciót szervező Holabird Western Americana Collections 50-100 ezer dollárra (16-32 millió forintra) értékelte. A részlet hivatalos címe The First Part of Henry the Fourth, with the Life and Death of Henry Sirnamed Hot-Spurre. A töredék 13 nyomtatott antik lapból áll. Tavaly az első fólió egy teljes példánya 9 978 000 dollárért (3 milliárd forintért) kelt el egy aukción, ami új világrekordot jelentett irodalmi mű esetében. A vevő a ritka könyveket gyűjtő Stephan Loewentheil volt.

(William Shakespeare portréja 2009. március 9-én Londonban. Az 16106 -ben festett portré vélhetően az egyetlen fennmaradt kép William Shakespeareről, amelyet még éltében festettek róla. Fotó: Leon Neal / AFP)