Együnk szicíliaiul!

A szicíliai emberek étrendjében minden megtalálható, ami az „olasz konyhára” jellemző; és itt könnyű is beszerezni: minden utcasarkon van egy zöldség árus vagy halas, aki friss portékáját kínálja. Mindenesetre ami nem hiányozhat egy szicíliai konyhából: tengeri herkentyűk, „ricotta” azaz, birkatúró, „cacio cavallo” (sajtféle), padlizsán, articsóka, édeskömény, friss fűszerek (fenyőmag, petrezselyem zöld, bazsalikom, sáfrány stb), mandula es természetesen a frissen sajtolt házi extra szűz olívaolaj és a paradicsom.

2011. április 4., 06:56

Ahogy az olaszok többsége, így a szicíliaiak sem fektetnek nagy hangsúlyt a reggelire : egy csésze „capuccino” és egy frissen sütött „cornetto”, és már indul az élet! Amunin!

Az ebéd és a vacsora az, amire inkább hangsúlyt fektetnek, ahol előnyben részesítik a “la mamma” főztjét. Az ebéd délután 14 órakor, a vacsora este 20-21 órakor van, amelyet vagy étteremben (trattoria, pizzeria, ristorante) vagy otthonukban, de mindenesetre családi-baráti körükben, a napi ügyek hangos megvitatása közben fogyasztanak el.

Természetesen nem marad el az ebéd utáni szieszta sem, ezért is inkább a délutáni órákban kezdődik az igazi élet. Az üzletek, hivatalok nyitva tartása is ehhez igazodott.

ELŐÉTEL: (Antipasto)
Előételeik közül mindenképpen említést érdemel a Caponata, azaz a szicíliai padlizsánragu, amely egy zöldséges, édes-savanyú étel, amelyet paradicsomból, paprikából, zellerből, padlizsánból és édesköményből készítenek. Előételként hidegen, köretként melegen fogyasztják.

Arancini, az én receptem szerint elkészítve: a rizst ízlés szerint megfőzöm (először olíva olajban megpirítom, majd felöntöm annyi vízzel hogy elöntse, ízesítem sóval, fokhagymával és friss citrom levével), majd a főtt rizst összekeverem vajjal, birkatúróval, tojással és sáfránnyal, majd ha kihűlt laposra simítom, négyzetekre vágom, a négyzetek tetejét ízlés szerint sajttal, sonkával, gombával rétegzem, majd tojásnyi nagyságú golyókat formázok. A golyókat a végén bepanírozom és forró olajban kisütöm.

ELSŐ FOGÁS: (Primo piatto)
A szicíliai konyha tésztaspecialitása a Pasta alla Norma, amit főként spagettiből készítenek el. Alapanyagai között megtaláljuk a paradicsomot, a kecskesajtot, a padlizsánt és a bazsalikomot.
A tésztaételek közül nagyon népszerű itt a Pasta Con le Sarde. Alapjaként a makaróni vagy a spagetti, illetve a szardíniás, hagymás mártás szolgál. A tésztát és az időközben mandulafenyő magokkal, mazsolával összekevert ragut rétegezik és sütőben átsütik.

Az egyik legkülönlegesebb étel, amit mi egy nagyon kedves magyar házaspár meghívása alkalmából fogyaszthattunk el, az a Pasta Nera, ami nem más, mint tintahal paradicsomos- fokhagymás mártásban elkészítve. A végen a hal tintáját is belefőzik, ettől lesz fekete az egész tészta, majd evés után pedig az egész szánk. Érdekes íze volt. Csak ínyenceknek ajánlom!

MÁSODIK FOGÁS (secondo piatti):
A szicíliai specialitások közé tartozik a Pesce Spada, ami grillezett vagy tekercsekben készített kardhal.
A szigetre jellemzőek a borjúételek is, a helyi specialitások közé tartozik Scaloppine (kicsit borjúszeletek szalonnával, fokhagymával) és az Involitini alla Siciliana (sonkával, sajttal töltött borjútekercs) melyet a hús helyett padlizsánszeletekből is szokták elkészíteni, amit salátával és friss kenyérrel szervíroznak. Kifejezetten tradicionális palermói étel a fenyőmaggal és különféle gyógynövényekkel töltött sült szardínia, azaz a Sarde a beccafico.

Természetesen az étlapról nem maradhatnak el a különböző tengeri herkentyűk különbözőképpen elkészített változatuk sem:
Calamari lisztbe forgatva forró olajban, vagy zsemlemorzsába hempergetve tepsiben a sütőben kisütve, amit ugyan így Polip változatban is előadnak.

Ráksalata: (Gamberetti con salsa rosa): apró rákokat megfőznek (5-10 perc), majd megtisztítják a fejétől–farkától. Amíg a rákocskák főnek, a jégsalátát apróra vágják, ketchup es majonézből (=salsa rosa) álló mártással összekeverik majd hozzáadják a tisztított rákokat. Hűtőben lehűtik, majd jóízűen elfogyasztják.

Édesseg: (dolce)
A szicíliai édességek egyik legfontosabb alapanyaga a mandula, a másik a birkatúró (ricotta). Rengeteg féle édességet készítenek ezek felhasználásával, én személy szerint itt a mandulás sütiket részesítettem előnyben.
A süteményeket a Pasticeria-ban frissen készítik és kínálják frissen az üzletben. Mennyei illatokat árasztanak! Ugyanígy a sütiket a „Bar”-ban vagy „Gelatteria”-ban is meg lehet vásárolni, vagy akár otthon elkészíteni.
Én mivel sütni nem tudok, pláne helyi specialitást, ezért minden vasárnap délutáni program a helyi cukrászda meglátogatása.

Itt szeretném felsorolni mindazon tradicionális szicíliai édességeket, amelyek a kedvenceink közzé tartoznak:

Fagylalt briósban: nem más, mint a krémes olasz fagylalt (ami 100% gyümölcsből es tejszínből készül) édes briósban.

Granita : 100 % -os gyümölcsturmix (ízlés szerinti gyümölcsből) + apróra zúzott jég; ez olyan mint nálunk a hókristály, csak otthon 90 % jeget tesznek bele!

Cestini ai fragollini: epres kosárka: a kosár mandulából készül, a belseje csokival van kiöntve. A kosár belseje krémes tejszínhab melynek teteje tele van rakva apró szamócákkal.

Setteveli: ez az a süti ami nagyon finom, de nem tudom hogyan készül. Ha valaki itt jár majd, feltétlenül kóstolja meg!

Torrone: tradicionális szicíliai édesség mandulából....è buono!

Cannolo: birkatúróval töltött tölcsér formájú sütemény, igazi szicíliai specialitás! A legfinomabb cannolo-t Piana degli Albanesi-ben készítik.

ITALOK (per bere)
Az italok körében közkedvelt a latte di mandorla, amit vízből és mandula levéből készült alkoholmentes ital.

Fragolino, eper izű vörös, édes habzóbor. Mivel édes bor, itt desszert mellé fogyasztják, de fiatalok körében népszerű bulikon is. Mi nagyon szeretjük!

Limoncello azaz citrom likőr, amelyet desszert italként fogyasztanak. A citrom héjának felhasználásával készítik, hagyományosan sorrentói, itt hazai szicíliai citromból alkohol, víz és cukor hozzáadásával.
Legjobban élvezhető hűtve, akár lefagyasztva és kitűnő frissítő nyári estéken. Étkezések esetén, az ételsor végén szolgálják fel és igen közkedvelt elsősorban hölgyek körében.

Marsalai borok: Marsala, Olaszország egyik leghíresebb es legrégebbi bortermelő vidéke, a desszertborok fővárosa, amely Palermótól kb. 150 km-re fekszik. Borai 1969-ben kivívták magának a DOC minősítést.
Ilyen híres és finom borok:
• Marsala Vergine Baglio Baiata
• Marsala Superiore Ambra Dolce le Terre
• Marsala Superiore Secco G.D. The Thousand

Ezen a web helyen egy-két receptet is találhattok: http://www.marsala-online.it/cucina_tipica.htm

Az az igazság, hogy eleinte meg kellett szokni az új ízeket, de mára már annyira beilleszkedtünk, hogy jobbára csak olasz módra főzünk, és hanyagoljuk a magyar konyhát. Természetesen azért hiányzik a sógornőm főzte kapros töltött káposzta, vagy az anyum által készített paprikás csirke (szicíliai ismerősünk szavajárása szerint „Kot-kot gulash”) és még számtalan magyar specialitás....

De ha már itt vagyunk, éljünk szicíliai módra és együk azt, amit az itteni emberek! Sajnos már otthon nem lesz módomban ezen ételeket elkészíteni. Nagyon fognak hiányozni!

Húsvéthétfő reggelén, 88 éves korában elhunyt Ferenc pápa. A Vatikán hivatalos közleménye szerint halálát agyvérzés és az azt követő visszafordíthatatlan szívelégtelenség okozta.