Ezer hektárnyi erdő égett le

A délnyugat-franciaországi Bordeaux térségében a régiót sújtó hőhullám miatt kedden leégett mintegy 1000 hektárnyi erdő – közölték a helyi hatóságok.

2022. július 13., 09:44

Szerző:

A legjelentősebb tűz a Bordeaux városától mintegy 40 kilométerre fekvő Landiras közelében 800 hektárnyi fenyőfát pusztított el, és a helyi alprefektúra közlése szerint 250 ember evakuálásához is vezetett. Európa legmagasabb dűnéjének, az Arcachon-öbölben található, Dune du Pilat-nak a közelében elővigyázatosságból mintegy hatezer kempingezőt menekítettek ki kedd este egy másik tűz miatt. Ezen a helyen mintegy 180 hektárnyi fenyőfa vált a lángok martalékává - közölte egy tűzoltósági tisztviselő.

A kánikula várhatóan legalább a jövő hét elejéig folytatódik Franciaországban. Szerdától 31-36 Celsius-fokig, délnyugaton helyenként 37-38 Celsius-fokig emelkedik a hőmérő higanyszála. A magas hőmérséklet várhatóan átterjed Nyugat- és Közép-Európa más részeire is.

A tudósok szerint ezeknek a jelenségeknek a szaporodása a káros éghajlatváltozás közvetlen következménye, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátása növeli mind az intenzitást, mind az időtartamot és a gyakoriságot. A Nyugat-Európa fölé telepedett hőhullám elsősorban Spanyolországot és Portugáliát érinti, de várhatóan erősödik és tovább fog terjedni - mondta Clare Nullis, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője Genfben. Egyben figyelmeztetett a „nagyon-nagyon száraz talajok”kritikus helyzetére és a hőmérsékletnek az Alpok gleccsereire gyakorolt hatására: „Ez egy nagyon rossz évszak a gleccserek számára” – hangsúlyozta, alig több mint egy héttel azután, hogy Olaszországban a globális felmelegedés miatt meggyengült Marmolada gleccser egy hatalmas tömbje összeomlott, és 11 ember meghalt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy tűzoltó áll egy teherautó mellett az erdőben egy erdőtűz alatt az alvaiazere-i Casais do Ventónál 2022. július 10-én. Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)