Egyre több az antiszemita tartalom az interneten a járvány óta Európában

A franciáknál az antiszemita tartalmak száma a hétszeresére, a németeknél pedig tizenháromszorosára nőtt.

2021. június 3., 15:39

Szerző:

A koronavírus-járvány alatt emelkedett az antiszemita online tartalmak száma – olvasható az Európai Bizottság által csütörtökön közzétett, a közösségi hálón terjedő francia és német nyelvű antiszemita bejegyzéseket elemző felmérésben.

Az elemzést a Stratégiai Párbeszéd Intézete nevű politikai radikalizmussal foglalkozó kutatóközpont készítette. A londoni székhelyű intézet a tavalyi és az idei év első két hónapját hasonlította össze, és arra az eredményre jutott, hogy a Twitteren, a Facebookon és a Telegram közösségi oldalon – valamivel több, mint egy éven belül – a francia nyelvű antiszemita tartalmak meghétszereződöttek, míg a német nyelvűek száma tizenháromszorosára nőtt, írja az MTI.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a francia nyelven írott tartalmakat a Facebookon egy éve alatt több mint félmillió alkalommal, a Twitteren pedig több mint hárommillió alkalommal „lájkolták," kommentelték és osztották meg, míg 124 000 francia és német Telegram-bejegyzés tartalmazott antiszemita jelzőket és kulcsszavakat. A tanulmány megjegyzi az is, hogy a legaktívabb Telegram chatcsoportok főként a különböző összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon nevű mozgalomhoz kapcsolódtak. Az említett csoporthoz kötődő, legtöbb összeesküvés-narratíva azt hangoztatta, hogy a „zsidók azért hozták létre a koronavírus-elleni oltóanyagot, hogy megfigyelés alatt tartsák, vagy sterilizálják a lakosságot, és ezáltal világuralomra tegyenek szert"

A kutatás azt is megállapította, hogy egy év alatt fokozódott az olyan jellegű antiszemita tartalmak terjedése, amelyek ugyan nem lépték át a holokauszttagadás jogilag büntetendő küszöbét, azonban zsidóellenes üzeneteket közvetítettek azáltal, hogy valamilyen formában utalást tettek erre.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)