Egyre nő a halálos áldozatok száma a vulkánkitörés miatt

Semmilyen előrejelzés nem jelezte a vulkánkitörést. 

2021. december 5., 07:55

Szerző:

Tizenháromra nőtt vasárnapra az indonéziai Jáva szigetén található Semeru vulkán kitörése halálos áldozatainak száma, a sérülteké pedig ötvenhétre, olvasható az MTI közleményében. 

A halálos áldozatok száma főleg azért emelkedett az elmúlt csaknem egy napban, mert a mentők megtalálták több eltűntnek nyilvánított ember holttestét. Az ötvenhét sebesültből negyvenegynek égési sérülése van - közölték. Viszont ki tudtak szabadítani tíz embert, aki csapdába esett a lávaömlés miatt. Legalább ezer embernek el kellett hagynia az otthonát.

A Semeru a legmagasabb jávai vulkán. Az ezt megelőző legutóbbi jelentős kitörése tavaly decemberben volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el. Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett csendes-óceáni vulkánövön fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A délkelet-ázsiai ország területén mintegy százharminc működő vulkán található.

(Kiemelt képünk:  Az Indonéz Nemzeti Katasztrófavédelmi Ügynökség emberei a falusiak segítségével megpróbálják evakuálni a vulkanikus anyagok által betemetett teherautókat és kotrógépeket a Besuk Kobokan folyóban, Lumajang körzetben, Kelet-Jáva tartományban, Indonéziában 2020. december 3-án. A Semeru vulkán helyi idő szerint hajnali 1 és 2 óra között három kilométeres magasságban forró felhőket okádott az égbe - derül ki a Nemzeti Katasztrófavédelem Suryanto / Anadolu Agency sajtóközleményéből. Fotó: 
SURYANTO / Anadolu Agency via AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.