Egyre aggasztóbb a medvehelyzet, gyilkolnak és sebesítenek

Megoldást kell találni a problémára.

2022. január 28., 19:19

Szerző:

Több mint kéttucatnyi ember lelte halálát medvetámadás miatt a 2010 és 2021 közötti időszakban Romániában – írja a Főtér annak a projektnek alapján, amelynek célja a medvepopuláció tanulmányozása volt, illetve megoldások keresése arra vonatkozóan, hogy miként lehetne a nagyvadakat távol tartani a lakott területektől.

A projekt koordinátora, Ramon Jurj csütörtökön, Brassóban az eredményeket ismertetve elmondta, országos szinten a medvepopuláció sűrűsége 100 négyzetkilométerenként nagyjából 9 állat. A szakember elmondta, hogy utoljára 2016-ban mérték fel a romániai medveállományt, akkor a becslések szerint 6300 volt belőlük, miközben az optimális szám 4000 lenne, írják.  A számuk csak tovább nőtt az elmúlt időben, miközben felfüggesztették a kilövési kvótákat.

Emiatt ma már Romániában található az európai barnamedve-populáció 60 százaléka. Ez az ember és medve közötti incidensek számában is megmutatkozik, mert a 2010-2021-es időszakban 26 embert öltek meg a medvék, 268-at pedig megsebesítettek.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter közölte: idén több, a medvék és emberek közötti konfliktus megelőzését szolgáló lépést is tesznek, így például elektromos kerítéseket telepítenek. A miniszter szerint a kilövési kvótákra is szükség van a probléma megoldására, azonban emellett egyéb, tudományos szempontokon alapuló megoldások is kellenek. Minél hamarabb, mert a medvehelyzet egyre aggasztóbb.

(Kiemelt kép: Arthur, a legnagyobb román medve. Fotó: Agent Green NGO via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.