Egyoldalú tűzszünetet hirdetett a Közép-afrikai Köztársaság elnöke

A harctevékenység felfüggesztése a civil lakosság védelmét szolgálja és hozzáférését humanitárius segélyekhez. 

2021. október 16., 09:16

Szerző:

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett pénteken Faustin Archange Touadera, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke a felkelőkkel vívott fegyveres konfliktusban – írja az MTI. A fegyvernyugvás péntek éjféltől lép életbe.

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett a Közép-afrikai Köztársaság elnöke, Faustin Archange Touadera és bejelentette, hogy nemzeti párbeszédet is kezdeményez a lázadókkal. Televízióban közvetített beszédében az államfő hangsúlyozta, hogy a

harctevékenység felfüggesztése a civil lakosság védelmét szolgálja és lehetőséget biztosít számukra, hogy hozzáférhessenek humanitárius segélyekhez és az alapvető szolgáltatásokhoz.

Abakar Sabone, a Patrióták Koalíciója a Változásért (Coalition des patriotes pour le changement, CPC) nevű milíciaszövetség szóvivője üdvözölte a kormányzati bejelentést és közölte, hogy amennyiben a kormányerők betartják a tűzszünetet, úgy ők is így fognak tenni. A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a múltban hasonló tűzszünetek nem bizonyultak tartósnak.

Az ásványkincsekben gazdag afrikai országban 2013 óta súlyos felekezeti és törzsi harcok folynak. 2019 februárjában békemegállapodást kötött a kormány és a 14 lázadószervezet, de az erőszakos konfliktus azóta is tart, és ezt főleg Francois Bozizé volt elnökhöz köthető lázadók számlájára írják. Bozizé decemberben megpróbálta megakadályozni a decemberi választások megtartását, majd elragadni a hatalmat Faustin Archange Touadera elnöktől. A fegyveres összecsapások miatt a mintegy ötmilliós ország lakosságának negyede kénytelen volt otthonából elmenekülni.

„A Közép-afrikai Köztársaságban már egy éve megszületett a békemegállapodás a helyi kormányerők és a lázadó csoportok között, gyermekek milliói azonban továbbra is olyan veszélyeknek vannak kitéve, mint a fegyveres erőszak, az élelmiszerhez, a tiszta ivóvízhez, az egészségügyi-, valamint az oktatási és a közegészségügyi rendszerhez való hozzáférés hiánya”

– írja az UNICEF Christine Muhigana, az UNICEF regionális képviselője beszámolója alapján. 2021 áprilisára körülbelül 370 000 gyermek kényszerült elhagyni lakhelyét a folyamatos erőszak és veszélyhelyzet fennállása miatt – emeli ki az UNICEF.

 

(Kiemelt kép: A Közép-afrikai Hadsereg (FACA) katonái ellenőrzik kifosztott katonai bázisukat, amelyet a lázadó milicisták foglaltak el Bangassou-ban 2021. február 3-án, a 2021. január 3-i támadás óta először. - 2021. január 3-án Bangassou városát a Hazafiak a Változásért Koalíciója (CPC) nevű fegyveres csoport több száz milicistája támadta meg, aminek következtében emberek tízezrei menekültek a bozótba és a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba. 2020 december vége óta a lázadók koalíciója átvette az ellenőrzést a főútvonalak és az ország több nagyvárosa felett. Fotó: ALEXIS HUGUET / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.