235 halott egy nagy egyiptomi merényletben

2017. november 24., 16:12

Szerző:

Hatalmas merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, az egyiptomi Bír-el-Abdban lévő Rauda mecset ellen – írja a Mena hírügynökség nyomán a Daily News Egypt portál. A mecset előtt először egy bomba robbant, ami után a merénylők tüzet nyitottak a pánikban menekülő hívekre. Hivatalos források 235 halottról számoltak be, a sérültek száma 130 körül jár. 

Fotó: MTI/EPA

 

A merénylőkről egyelőre nem sokat tudni. Négy, a mecset előtti úton parkoló autóból lőttek az áldozataikra, aztán rátámadtak a sebesülteket szállító mentőautókra is. Több ember ekkor vesztette életét.

Abdul Fattah al-Sziszi egyiptomi elnök az eset miatt összehívta a nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülését Kairóban.

A merénylet miatt Egyiptomban háromnapos gyászt rendeltek el. A kairói repülőtéren megerősítették a biztonsági intézkedéseket, fegyveresek ellenőrzik a várótermeket és a repülőtér környéki utakat.

Ez a legvéresebb merénylet Egyiptom történetében.

A Sínai-félsziget északi részén 2013-ban erősödtek fel az Iszlám Állam által elkövetett merényletek, miután a hadsereg eltávolította a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi elnököt, aki az iszlamista Muzulmán Testvériség egyik vezetője volt. Rendőrök, katonák és civilek százait ölték meg azóta. Egy öngyilkos merénylő 2014-ben 35 katonát ölt meg. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.