Egyesek szerelmeslevelet visznek haza, Donald Trump Kim Dzsong Un levelét

Nem üres kézzel távozott a Fehér Házból. 

2022. február 7., 21:25

Szerző:

Donald Trump, volt amerikai elnök a Fehér Házból történt távozásakor hazavitte Kim Dzsong Un észak-koreai vezető leveleit, és néhány más feljegyzést is – jelentette hétfőn a The Washington Post című amerikai napilap.

Az MTI szerint a lap az ügyre rálátó, három forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikai Országos Levéltár januárban visszaszerzett több doboznyi – a Fehér Házból szabályellenesen elvitt – dokumentumot. Ezeket az iratokat az előírásoknak megfelelően át kellett volna adni a nemzeti  archívumnak.

Az iratokkal teli dobozok visszaszolgáltatása a The Washington Post szerint aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a volt elnök mennyire tartotta magát az elnökségi iratok kezelését szabályozó amerikai törvényhez, amely a többi között jegyzőkönyvek, levelek, e-mailek, faxok és más írásos üzenetek megőrzéséről rendelkezik.

Mindazonáltal az amerikai Országos Levéltárnak korlátozottak a lehetőségei a szabályok betartásának kikényszerítésére. Az egyik levéltári tisztségviselő úgy fogalmazott a lapnak, hogy a törvény lényegében becsületbeli megállapodás alapján működik.

Trump egykori tanácsadói cáfolták, hogy a volt elnök rosszhiszeműen járt volna el, tekintve, hogy

a dobozok mindössze emlékeztetőket, ajándékokat, a világ vezető politikusaitól kapott leveleket és egyéb levelezést tartalmaztak.

Két illetékes szerint a levéltárhoz visszakerült dokumentumok között szerepel Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Trumppal folytatott üzenetváltása is, amelyet a volt elnök egyszer úgy jellemzett, hogy „szerelmes levelekről” van szó. Szintén az iratok között van Barack Obama, demokrata párti elnök üzenete, amelyet utódjának hagyott a Fehér Házban.

(Kiemelt képünk illusztráció: Kim Dzsong Un és Donald Trump keverék fotója. Fotó: Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas via AFP)