Egy volt minisztert állítása szerint a muszlim hite miatt rúgtak ki

A vád tovább növeli a brit kormány körüli káoszt, ami akkor alakult, amikor kiderült, hogy a miniszterelnök és kollégái buliztak a lezárások alatt-

2022. január 23., 20:12

Szerző:

Egy brit törvényhozó azt állítja, hogy részben azért rúgták ki Boris Johnson miniszterelnök konzervatív kormányában betöltött miniszteri állásából, mert muszlim hite miatt kellemetlenül érezték magukat a kollégái – írja a Reuters a Sunday Times cikke nyomán.

A vád tovább növeli a káoszt, amellyel Johnson kormánya a Downing Street-i irodájában a covid-zárlat idején tartott partik miatt szembesül.

A 49 éves Nusrat Ghani, aki 2020 februárjában veszítette el közlekedési miniszteri állását, a lapnak elmondta, hogy egy, a parlamenti fegyelem betartatásáért felelős személy közölte vele, hogy muszlim hite volt a kirúgása indoka.

A kormány vezető frakcióvezetője, Mark Spencer azt mondta, ő az a személy, aki Ghani állításainak középpontjában áll.

„Ezek a vádak teljesen hamisak, és rágalmazásnak tartom őket” – írja a Twitteren. „Soha nem használtam ezeket a nekem tulajdonított szavakat”.

Johnson 2020 júliusában találkozott Ghanival, hogy megvitassák a „rendkívül súlyos” állításokat – közölte vasárnap a miniszterelnöki hivatal szóvivője.

„Ezt követően a miniszterelnök levélben fejezte ki Ghani felé komoly aggodalmát, és felkérte, hogy indítson hivatalos panaszeljárást” – mondta a szóvivő. „Ezt követően Ghani nem indított panaszeljárást” – tette hozzá.

„A Konzervatív Párt nem tolerál semmilyen előítéletet vagy diszkriminációt” – fogalmazott.

Ghani válaszában azt mondta, hogy a Konzervatív Párt panaszeljárása „nyilvánvalóan nem lett volna megfelelő”, mert az elbocsátása a kormányban betöltött pozíciójához kapcsolódott, nem pedig a pártban betöltött pozíciójához.

„Nem most választottam volna az időt, hogy ez kiderüljön, ha nem jártam volna végig minden olyan utat és eljárást, amelyről úgy gondoltam, hogy rendelkezésemre áll, miközben sokan tudták, mi történt” – fejtette ki a volt miniszter nyilatkozatában.

(Kiemelt kép: Nusrat Ghani. Fotó: Justin Tallis / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.