Egy uniós jelentés szerint Németország a fő európai célpontja az orosz dezinformációs kampánynak

Több mint 700 esetet tartanak nyilván 2015 vége óta.

2021. március 9., 05:55

Szerző:

Németország a legfőbb európai célpontja az orosz dezinformációs kampánynak - mutattak rá az Európai Unió külügyi szolgálatának friss értékelésében.

"Egyetlen EU-tagállamot sem támadnak erőszakosabban, mint Németországot" - írták a jelentésben, amely szerint "rendszerszintű kampányok" folynak mind politikai szinten, mind pedig a Kremlhez közeli médiában.

Több mint 700 esetet tartanak nyilván 2015 vége óta Németországgal kapcsolatban a vonatkozó európai uniós adatbázisban. Franciaország esetében ez 300, míg Olaszország és Spanyolország esetében 170, illetve 40 körül van.

Az EU külügyi szolgálata a nyilvánosan elérhető médiajelentéseket és nyilatkozatokat tanulmányozta az "EU vs. Disinfo" weboldalon.

"A Kreml olyan képet fest Németországból, amelyben kevés értelmes hang hallható a 'ruszofóbia' irracionális kórusában" - emelték ki, s több esetet is bemutattak példaként.

Ezek közül az egyik, hogy az orosz sajtóban immáron egy hónapja harsogják egy berlini orosz család történetét, amelyből a hatóságok kiemelték a három gyereket, mert veszélyben látták a jólétüket. Ezt az orosz média és egyes politikusok a Németországban élő oroszok "módszeres elnyomásának" illusztrálására használták fel. Egy orosz honlap szerint az incidens egyenesen bosszú Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bebörtönzése miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető saját perének tárgyalásán 2021. február 5-én. Az ellenzéki politikust Németországból való januári hazatérése után azonnal letartóztatták, majd a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeinek megsértése címén február 2-án letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Forrás: MTI / EPA / Babuskinszkij kerületi bíróság)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.