Menő a maszk: vonzóbbak lehetünk maszkban

Méghozzá az orvosi maszkban. 

2022. január 16., 17:25

Szerző:

A Covid-járvány során kevés pozitívumot találtak, de brit tudósok talán találtak egyet: az emberek vonzóbbak védőmaszkban – írja a The Guardian

A Cardiffi Egyetem kutatói meglepődve tapasztalták, hogy mind a férfiak, mind a nők jobban néznek ki az arc alsó felét eltakaró maszkkal – derül ki a kutatásból. Dr. Michael Lewis, a Cardiffi Egyetem pszichológiai iskolájának szakértője elmondta, hogy a világjárvány előtt végzett kutatások szerint az orvosi arcmaszkok csökkentették a vonzerőt, mivel betegséggel vagy betegséggel társították őket.

A tanulmányunk azt sugallja, hogy az arcokat akkor tartják a legvonzóbbnak, ha orvosi arcmaszk takarja őket.

A kutatás első részét 2021 februárjában végezték el, mire a brit lakosság hozzászokott ahhoz, hogy bizonyos körülmények között maszkot viseljen. Negyvenhárom nőt kértek meg arra, hogy egy egytől tízig terjedő skálán értékeljék a maszk nélküli, sima szövetmaszkot viselő, kék orvosi arcmaszkot viselő, illetve egy sima fekete könyvet tartó, az arcmaszk által eltakart területet takaró férfiarcok képének vonzerejét.

A résztvevők szerint a szövetmaszkot viselők lényegesen vonzóbbak voltak, mint azok, akiknek nem volt maszkjuk, vagy akiknek az arcát részben eltakarta a könyv. De az orvosi maszk - ami csak egy közönséges, eldobható fajta volt - még szebbé tette viselőjét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Julian Van / Unsplash)