Egymilliárd dollár a klímaváltozás elleni harcra

Jeff Bezos volt a nagylelkű adományozó. 

2021. szeptember 24., 15:36

Szerző:

Jeff Bezos bejelentette, hogy egymilliárd dollárt adományoz vagyonából idén a klímaváltozás elleni harcra – számol be a hírről a CNBC.

A bejelentés a Bezos Earth Fundon keresztül érkezett, amelyet 2020-ban indított útjára az Amazon alapítója és elnöke annak érdekében, hogy tízmilliárd dollárt tudjon elkülöníteni a klímaváltozás elleni harcra. Az alap célja, hogy 2030-ig tízmilliárd dollárt adjon különféle aktivistáknak, tudósoknak és egyéb szervezeteknek, amelyek a világ klímakrízise ellen harcolnak, évente tehát egymilliárd dollár körüli összeget ítélnek oda. Idén az alap a környezeti állapotok fenntartására koncentrált, a következő években pedig olyan projekteket támogatna, amelyek tájhelyreállításra és élelmiszerszállításra fókuszálnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani egymilliárd dolláros kört mely intézményeknek adja oda az alap, de a közleményből kiderül, hogy olyan projekteket támogatnának, amelyek védett területek létrehozását, bővítését, kezelését és nyomon követését tűzik ki célul. Első körben az alap igyekszik a közép-afrikai Kongó-medencére, a trópusi Andok régióra és a trópusi Csendes-óceánra összpontosítani, ezek mindegyike kulcsfontosságú terület a biológiai sokféleség és a széndioxid-készletek szempontjából.

(Kiemelt kép: Jeff Bezos, a Blue Origin alapítója Texasban, 2015. április 24-én. Fotó: Blue Origin/AFP)