Egy egész falut mészároltak le

A nemzetközi humanitárius csoport két tagja eltűnt a Kayah államban történt gyilkosságok után. 

2021. december 26., 11:50

Szerző:

A Save the Children nemzetközi humanitárius csoport két tagja eltűnt, miután a mianmari kormánycsapatok egy szemtanú és más jelentések szerint falusiakat - köztük vélhetően nőket és gyerekeket - összetereltek, és több mint 30 embert lelőttek, majd a holttesteket elégették.

Az ország keleti részén, a Kayah államban található Hpruso település mellett fekvő Moso faluban, ahol a menekültek a hadsereg offenzívája elől menekültek, a karácsony esti mészárlás következményeiről készült állítólagos fotók terjedtek el a közösségi médiában, felháborodást keltve a februárban hatalomra került hadsereg ellen. A fotókon több mint 30 ember elszenesedett holtteste látható három kiégett járműben. 

A szervezet a támadás halálos áldozatainak számát 38-ra tette, és Inger Ashing vezérigazgató azt mondta:

„El vagyunk borzadva az ártatlan civilek és munkatársaink ellen elkövetett erőszak miatt, akik elkötelezett humanitáriusok, akik több millió rászoruló gyermeket támogatnak Mianmar-szerte.”

(Kiemelt képünk: A katonaság és a Karen Nemzeti Unió (KNU) közötti harcok miatt menekülő emberek cipelik holmijukat Karen államban, a thai-mianmari határ mentén 2021. december 25-én. Fotó: STR / AFP)

 

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

2023. január 28., 12:06

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.