Egész oldalas szivárványos hirdetésben üzen egy belga lap Orbán Viktornak

Meglepő válasz a kormány hirdetés vásárlási kísérletére.

2021. június 29., 13:21

Szerző:

A belga lap azután reagált így a magyar kormány megkeresésére, hogy az már több nyugati lapban is hirdetési felületeket vásárolt.  A De Standaard főszerkesztője szivárványos zászlós hirdetésük mellett saját véleménycikkben válaszolt a magyar kormány megkeresésére, amiben határozottan elítélte a magyar pedofilellenes törvényt. A lap vezetője, Karel Verhoeven mindemellett bírálta a magyar sajtószabadság helyzetét is. Kifejtette, hogy olyan ország kormányának nem hajlandó hirdetési felületet biztosítani, amely korlátozta a független lapok működését. Az újságíró a nemrég elfogadott pedofilellenes törvényről kifejtette: a jogszabály gátat szab a homoszexualitás és a transzszexualitás kommunikációjának.

A főszerkesztő azt írta: „Ha egy európai országban törvényben akarják meghatározni, hogy melyik szerelem legitim és melyik nem, és hogyan beszélhetünk a szerelemről, akkor azt ellensúlyoznunk kell minden eszközünkkel. A sajtószabadság, amit mi szerkesztőként, ön pedig olvasóként nagyra tart, tökéletesen alkalmazza most ezt. Ahogyan a képen is látszik a belga lap hirdetésén egy kettészakított szivárványos zászló van, amelynek közepén magyar fordítva a következő mondat szerepel:

„Kedves Orbán Viktor, a törvényeknek sosem szabad megkülönböztetniük a szerelmet a szerelemtől.”
A De Standaard szivárványos hirdetése 2021. június 29-én

A De Standaard egyébként a harmadik belga napilap, amelyik nem teszi közzé a magyar kormány hirdetését. A Jyllands-Posten című jobbközép dán lap szombati száma azonban közölte a magyar hirdetést, a dán közmédia pedig felhívta a figyelmet, hogy tele volt elírásokkal. A kormány üzenete a harmadik legnagyobb spanyol napilapban, a szintén jobboldali  ABC-ben is megjelent.

Mint korábban megírtuk, a magyar kormány hirdetésein keresztül az EU jövőjével kapcsolatos elképzeléseit mutatja be 7 pontban a nyugati olvasóknak. A kormány legfontosabb üzenete: nem támogatja az „Európai Birodalom” létrejöttét. A hirdetésben Orbán Viktor azt is írta, hogy szeretné, ha Szerbia csatlakozna az unióhoz. Ugyanakkor az Európai Parlamentet „zsákutcának” nevezi, majd kijelenti, hogy az európai integráció eszköz, nem öncél.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor. Fotó: Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas / Hans Lucas / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.