Eddig tagadták, most elismerték az ukrán erők előrenyomulását

Az orosz hadsereg igyekszik kiszorítani az ukrán erőket a Harkiv megyei Balaklija elővárosaiból, és nehéz a helyzet Sevcsenkove település közelében is – közölte a régió oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője, Vitalij Gancsev pénteken a Rosszija 24 hírtelevízióval.

2022. szeptember 9., 18:44

Szerző:

„Heves harcok folynak. Balaklija elővárosai lényegében nem a mi ellenőrzésünk alatt állnak. Kísérletek történnek az ukrán erők kiszorítására, amelyek előző nap megpróbálták áttörni a védelmünket, tudomásom szerint csapataink visszatartják őket. Most orosz tartalékokat mozgósítottak” – mondta a tisztségviselő. 

Gancsev szerint a Kupjanszki járásban lévő Sevcsenkove község közelében súlyos a helyzet. Mint mondta, ukrán fegyveres alakulatok megpróbálnak elfoglalni több települést a térségben, és áttörni a védelmet, de az orosz csapatok ellenállnak. 

A Kommerszant című lap rámutatott, hogy számos videó és fotó jelent meg az interneten, amelyeken ukrán zászlókat tűznek ki Harkiv megyei településeken, és átfestik a Sevcsenkove bejáratánál lévő helységnévtáblát. Gancsev arra intette a nézőket, hogy kritikusan viszonyuljanak az ilyen felvételekhez. 

Maxim Gubin, Harkiv megye Kupjanszki járásának vezetője szintén a Rosszija 24 tévécsatornán nyilatkozva azt mondta, hogy az orosz erők tartják Kupjanszk várost. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Balaklija körül kialakult harci helyzet kommentálását a katonai szóvivő hatáskörébe utalta. A tárca csak egy Harkiv megyei orosz katonai konvojról készült felvételeket osztott meg, de Igor Konasenkov altábornagy szóvivő az északi fronton kialakult helyzetről nem nyilatkozott. 

Konasenkov a déli fonttal kapcsolatban a pénteki hadijelentésben az mondta viszont, hogy az ukrán fegyveres erők, miután Mikolajiv-Krivij Rih irányából több sikertelen támadási kísérletet hajtottak végre, veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Orosz katonai fejfedő hever a földön Kijevben 2022. március 31-én. Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)