Horvát miniszterelnök: A magyaroknak meg kell válaszolniuk néhány kérdést

Csütörtökön egy drón csapódott a horvát fővárosba, a gép 40 percig volt Magyarország légterében, és mikor azt elhagyta, nem értesítették a horvát illetékeseket.

2022. március 12., 19:38

Szerző:

Andrej Plenkovics Horvátország miniszterelnöke, Robert Hranj, a helyi fegyveres erők vezérkarának főnökével, Tom Medved horvát miniszterrel, Davor Bozsinovics belügyminiszterrel és Marija Banozsics védelmi miniszterrel ellátogatott a csütörtök esti drónbaleset helyszínére szombaton – írja a Jutarnji list.

A helyszínen Plenkovics elmondta, pénteken már találkozott az európai vezetőkkel a történtek miatt. „Fokoznunk kell az együttműködést, hogy értesüljünk a hasonló eseményekről. Nem tudjuk, hogy ez véletlen vagy szándékos volt-e. A repülőgépet feltárják, és megnézik, van-e értékes információ” – nyilatkozta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 40 percig volt Magyarország légterében a drón, és nem értesítették erről Horvátországot. „A magyaroknak meg kell válaszolniuk, hogy fordulhat elő, hogy a gép 40 percet tölt a légterükben, de erre senki nem reagál. Ez a rakéta a magyar paksi atomerőműre is lezuhanhatott volna. Nyilvánvalóan nem volt jó a reakció. Ez egy teszt, amiből tanulnunk kell” – jelentette ki.

„Azt gondolom, hogy a NATO meg tudja védeni a légterünket, ezek után nagyobb lesz az éberség. Hozzám hasonlóan Orbánt is érdekelte, mi történhetett”– árulta el Plenkovics a jelenlévőknek, majd hozzátette: „A magyaroknak reagálniuk kellett volna, de nincs rálátásom a szolgálataikra. Ezt a nyomozásnak kell megfejtenie, ez az ő dolguk, és nem akarok ezen spekulálni. Egy olyan mulasztásról van szó, amelyet a jövőben korrigálni kell” – véli a horvát miniszterelnök.

(Kiemelt kép: AFP)