Fogságba esett brit önkénteseket ítélt halálra az oroszok egyik bábállama

A Donyecki Népköztársaság bírósága szerint zsoldosok és terroristák az elfogott önkéntesek.

2022. június 9., 19:59

Szerző:

Halálra ítéltek két brit és egy marokkói állampolgárságú férfit az oroszok által megszállt bábállam, a Donyecki Népköztársaság bíróságán, akiket az orosz csapatok fogtak el Mariupol ostroma során – írja a BBC az rtl.hu.

A 28 éves Aiden Aslint, a 48 éves Shaun Pinnert és Saaudun Brahimot terrorizmus miatt ítélték halálra, amit a bíróság szerint zsoldosként követtek el.

Oroszország a háború kezdete óta jelezte, hogy az Ukrajna oldalán harcoló külföldi önkénteseket bűnözőnek tekinti, így elfogásuk után nem adja meg nekik a hadifoglyoknak járó, a genfi egyezményekben meghatározott bánásmódot.

Bár a donyecki bíróságon mindhárom férfi elismerte bűnösségét, a brit férfiak családja szerint Aslin és Pinner az ukrán haditengerészetnél szolgáltak, így hadifoglyoknak minősülnek. Aslin például 2018-ban költözött Ukrajnába, ahol együtt élt ukrán barátnőjével, majd a háború kezdetén jelentkezett katonai szolgálatra.

(Kiemelt kép: az ítéletre váró Aiden Aslin, Shaun Pinner és Saaudun Brahimo. Fotó: Twitter/Rtl.hu)

20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.