Donald Trump a Twitteren büszkélkedett el azzal, hogy „hosszú és nagyon jó” telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel

2018. december 29., 20:43

Szerző:

Donald Trump amerikai elnök „hosszú és nagyon jó” telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és a kereskedelmi háború lezárását célzó tárgyalások „nagyon jó alakulnak” – derül ki abból az üzenetből, melyet Trump szombaton tett közzé a Twitteren.

A kínai állami média megerősítette, hogy a két politikus szombaton beszélt egymással telefonon. A kínai sajtó idézte a kínai elnököt is, aki abban bízik, hogy a két ország képes lesz úgy rendezni nézeteltéréseit, hogy mindketten engednek álláspontjukból, „félúton találkoznak”, és sikerül olyan megállapodást kötni, amely mindkét fél számára előnyös.

– Ha sikerül, mindenre ki fog terjedni, minden területre, minden vitás kérdésre. Nagy haladás van! – írta az amerikai elnök a Twitteren.

Trump és Hszi decemberben abban állapodott meg, hogy 90 napra „tűzszünetet” kötnek a kereskedelmi háborúban. Ennek keretében Trump vállalta, hogy nem váltja be korábbi ígéretét, és nem emeli tovább 25 százalékra a 200 milliárd dollárnyi kínai árut érintő, korábban 10 százalékban meghatározott vámtarifát. Kína korábban az amerikai védővámokra válaszul 110 milliárd dollár értékű amerikai exportra vetett ki vámot.   

A kereskedelmi háború egyértelműen árt a kínai gazdaságnak, melynek növekedése az év utolsó negyedévében várhatóan jóval elmarad a harmadik negyedév 6,5 százalékos bővülésétől.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.