Dobrev Klára nem újrázik

Elengedte az alelnöki pozícióját, minden erejével a kormányváltásra koncentrál.

2022. január 12., 12:33

Szerző:

„Az európai parlamenti alelnöki megbízatásom két és fél évre szólt, és most lejárt. Úgy döntöttem, nem indulok újra, a parlament a jövő héten új elnököt és alelnököket választ” – írja közösségi oldalán Dobrev Klára, a DK korábbi miniszterelnök-jelöltje. 

Elmondása szerint az elmúlt két és fél év élete legfelemelőbb és legmozgalmasabb időszaka volt, amely idő alatt nem csak az ő, hanem mindenki világa megváltozott. „Nehéz időszak volt, tele gondokkal, nehézségekkel, konfliktusokkal és a járvány miatt sajnos nagy veszteségekkel” – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc felesége szerint azonban az EU sok területen tudott fejlődni alelnöksége idején: szorosabb lett a tagállamok közötti kapcsolat, “Orbánék akarata ellenére” elérték, hogy legyen közös európai minimálbér-szabályozás, és az uniós intézmények is elkezdték megbüntetni a Fideszt. Erre példaként az Európai Néppártból való távozásukat és az uniós pénzek visszatartását hozta fel példaként.

Dobrev szerint Magyarországon az egyenlőtlen választási rendszer ellenére 12 év után először sikerült megteremtenie az ellenzéknek az Orbán-rendszer leváltásának feltételeit. A korábbi kormányfő-jelölt szerint a hat párt szövetsége a legfontosabb feltétele a rendszer menesztésének, de nem elég. 

„A mindennél fontosabb feladat előttünk és az egyesült ellenzék előtt a választás megnyerése, Orbán leváltása. Az, hogy bizalmat építsünk és reményt adjunk az embereknek, hogy egy igazabb, jobb Magyarországot teremtünk” – jelentette ki. Végül Dobrev azt is elmondta, Magyarországon a hazai kampányra, Brüsszelben az Európai Egyesült Államok elősegítésére fogja minden erejét koncentrálni.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára interjút ad a 168 Órának Budapesten, 2021. július 14-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.