A volt orosz elnök keményen nekiment az olajárstop ötletének

Dmitrij Medvegyev szokásához híven ismét megszólalt, szerinte 300-400 dollárig röpülne a nyersolaj hordónkénti ára, ha a japán ársapka-ötletet tényleg megvalósítják.

2022. július 5., 18:07

Szerző:

Nem állna meg 300 de akár 400 dollárig sem a kőolaj hordónkénti ára, amennyiben Japán tényleg ársapkát vezet be az orosz olajra, közölte Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, és a Biztonsági Tanács jelenlegi tagja. Szerinte, mivel a fixált ár miatt eltűnne Japánból az orosz olaj, földgáz, sőt, kilátásba helyezte, hogy Japán az eddig együttműködésben épített Szahalin II. folyékony gázprojektből is kiesne. A volt elnök szerint a kőolaj hiányával csak Japán és nyugati szövetségesei kerülnének még tarhatatlanabb helyzetbe.

Medvegyev azt kommentálta, hogy Kisida Fumio japán miniszterelnök közölte, csak hatósági vételi áron vennék át az orosz olajat, miután egy Putyin által aláírt elnöki rendelet kizárta a Szahalin II. gáz és olajprojektből a holland Royal Dutch Shell és a japán Mitsui és Mitshubishi óriáscégeket, tulajdonképpen kisajátítva részesedéseiket.

Az orosz Távol-Keleten, ráadásul az Oroszország és Japán által is saját magat területének tartott Szahalinon megvalósuló, konzorciumos kitermelési projekt így az orosz állami Gazprom kizárólagos gyakorlati felügyelete alá került. A Kreml szóvivője korábbi sajtókérdésre közölte, Fumio miniszterelnök ötletét véleménye szerint más nyugati szövetségesek nem fogják majd támogatni.

(Kiemelt kép: Dmitrij Medvegyev (K) Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája (j), valamint Gerhard Schröder volt német kancellár társaságában Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz elnök beiktatási ünnepségén a moszkvai Kremlben 2018. május 7-én. Fotó: MTI/EPA/Sputnik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Druzsinyin)