Összecsapások Dél-Szudánban, több tucat gyermek elmenekült

2020. október 11., 08:30

Szerző:

Legalább tizennyolcan vesztették életüket Dél-Szudánban rivális etnikai csoportok között kitört összecsapásokban - közölték a helyi hatóságok szombaton. 

A tájékoztatás szerint az erőszakhullám péntek este kezdődött az északi Warrap államban és szombat reggelig tartott. Samuel Awan területi biztos elmondta, hogy a halálos áldozatok mellett 34 sebesültje is van az összecsapásoknak. Több tucat gyermek elmenekült, illetve azóta is rejtőzködik - tette hozzá.

Az újabb erőszakot Awan szerint az váltotta ki, hogy ismeretlen fegyveresek meggyilkoltak egy férfit csütörtökön. A megölt férfi klánja pedig a rivális klánt vádolta a bűncselekmény elkövetésével.

Bár a kedélyek átmenetileg lecsillapodtak a térségben, helyi tisztségviselők szerint ismét kiéleződhet a helyzet kormányzati beavatkozás nélkül.

Szeptemberben a dél-szudáni kormány kénytelen volt leállítani leszerelési kampányát, hogy fenntarthassa a közrendet Warrap államban, ahol augusztusban több mint százan haltak meg fegyveres civilek és katonák közötti összecsapásokban.

Dél-Szudánban februárban írtak alá békemegállapodást, amely rendezte a különböző etnikai csoportok között 2013-ban kirobbant véres konfliktust. A kormány leszerelési kampányt indított júliusban, hogy feltartóztassa az etnikumközi erőszakot szító fegyveres csoportokat.