A Grúziától elszakadt Dél-Oszétia népszavazást tart az Oroszországhoz való csatlakozásról

Dél-Oszétia július 17-én népszavazást tart a Grúziától való elszakadásról és az Oroszországhoz csatlakozásról, miután a szakadár régió legfelsőbb bírósága jóváhagyta Anatolij Bibilov ügyvezető elnök erre vonatkozó rendeletét – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

2022. május 14., 13:28

Szerző:

„Sorsdöntő lépést tettünk, hazatérünk, vissza Oroszországhoz” – jelentette ki Bibilov a döntésre reagálva.

A Grúziától a 90-es évek elején elszakadt, 50 ezer lakosú, 3900 négyzetkilométer területű Dél-Oszétiát csak egy maroknyi ország ismeri el külön államként. A területen nemrég megtartott elnökválasztást Alan Gaglojev 41 éves ellenzéki vezető nyerte meg, de ő is az Oroszországhoz csatlakozást szorgalmazza. Gaglojev egy interjújában „a déloszét nép évszázadok óta dédelgetett álmáról” beszélt, arról, hogy egyszer egyesülhetnek az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétiával. Mint mondta, ennek feltétele az, hogy Oroszország hajlandó legyen felvenni Dél-Oszétiát.

Grúzia 2008. augusztus 8-ra virradóra kísérletet tett arra, hogy fegyverrel visszahódítsa Dél-Oszétiát, de ezt Oroszország katonai erővel megakadályozta. Dél-Oszétia az ötnapos háborút követően Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Abházia nem tervez csatlakozni Oroszországhoz, de stratégiai partnerének, szoros szövetségesének tekinti.

(Kiemelt kép: Dél-oszétiai katonák vonulnak a Győzelem Napja alkalmából rendezett ünnepségen a Dél-oszétiai Köztársaságban, Cshinvaliban. Fotó: Sputnik via AFP)