Elismerte felelősségét a rendőrség a szöuli tragédia kapcsán

2022. november 1., 08:27

Szerző:

A dél-koreai rendőrség elismerte, hogy a tömeg ellenőrzése „nem volt megfelelő” a szombati szöuli tragédia idején. Jun Híkun országos főkapitány kiállt a nyilvánosság elé, és azt mondta, a rendőrség válasza „kiábrándító volt”, és „korlátlan felelősséget érez” a főváros Ithevon nevű negyedében történtek miatt. Teljes körű kivizsgálást ígért –  – írja a BBC.

Megkeresik a felelősöket

A tömegszerencsétlenségnek a legfrissebb adatok szerint 155 halálos áldozata és 152 sérültje van.

A főkapitány elmondta, hogy a tragédia előtt a rendőrség több hívást is kapott, amelyek figyelmeztették őket a helyzet súlyosságára, de a válaszlépéseket elmulasztották. Az első hívás helyi idő szerint 18:34-kor érkezett a dél-koreai segélyhívóra, és a következő három és fél órában még tíz hívás érkezett.

Az ígéret szerint a rendőrség vizsgálata „gyors, szigorú és intenzív lesz”, hogy mielőbb kiderüljön, mindent megtettek-e azért, hogy elkerüljék a bajt. A hatóságok kezdetben igyekeztek balesetnek beállítani a történteket, és így a felelősségre vonásnak is kisebb az esélye.

Az ügyben megszólalt Lí Szangmin dél-koreai belügyi és biztonsági miniszter. Szerinte az ithevoni tömeget és az emiatt történt tragédiát nem lehetett volna előre megjósolni, sem megoldani. „Megértjük, hogy ez nem volt olyan probléma, amelyet a rendőrség vagy a tűzoltók előzetes kiküldésével meg lehetett volna oldani” – mondta Lí. „A rendőrség kapacitásait ráadásul lefoglalták a más városrészekben lévő történések és tüntetések” – tette hozzá. Jelentős számú rendőrt vezényeltek át például Gvanhvanmunba.

(Kiemelt képünk: Jun Hikun, a dél-koreai Nemzeti Rendőrségi Ügynökség főnöke meghajol a halálos halloweeni tömeghullámról tartott sajtótájékoztatón a szöuli fővárosi rendőrkapitányságon Szöulban 2022. november 1-jén. YONHAP / AFP)