Oroszországnak újabb barátja van

Oroszország barátjának nevezte országát a dél-afrikai külügyminiszter hétfőn Pretoriában.

2023. január 23., 18:22

Szerző:

Naledi Pandor orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásokat a dél-afrikai fővárosban, majd együtt válaszoltak a sajtó kérdéseire. A nemrég bejelentett, februárban esedékes dél-afrikai-orosz-kínai tengeri hadgyakorlattal kapcsolatban Naledi Pandor azt mondta, „sikeres tárgyalásokon vannak túl, és a hadgyakorlat tovább erősítheti a három ország között fennálló baráti kapcsolatokat”. Hozzátette: Dél-Afrika értékes együttműködő partnernek tekinti Oroszországot. 

Szergej Lavrov azt emelte ki, hogy „kölcsönös igény mutatkozik a felek között a katonai együttműködés továbbfejlesztésére”. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdésekre válaszolva elmondta, „Oroszország nem zárja ki az Ukrajnával való tárgyalás lehetőségét, ám meg kell érteni, hogy minél tovább utasítja el ennek lehetőségét a másik fél, annál nehezebb lesz megoldást találni a konfliktusra”. 

A Dél-afrikai Köztársaság, Oroszország és Kína február 17. és 27. között a dél-afrikai partok térségében tervez hadgyakorlatot, amelyen több mint 350 dél-afrikai katona vesz majd részt.

(Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (b) Naledi Pandor dél-afrikai miniszterrel (k) találkozik hivatalos látogatásán a dél-afrikai Pretoriában 2023. január 23-án. Fotó: Ihsaan Haffejee/Anadolu Agency/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.