Kiderült, ki lehet az Európai Parlament új elnöke

A nemrég elhunyt David Sassoli feladatait hamarosan új ember veheti át.

2022. január 12., 09:40

Szerző:

Ahogy arról a 168 is beszámolt, kedden súlyos betegség következtében, hatvanöt éves korában elhunyt az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli. Az elnököt december 26-án súlyos egészségügyi állapotban szállították az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházába. Kezelésére az immunrendszerének elégtelen működése miatt kialakult súlyos szövődmények miatt volt szükség. Az EP azóta hivatalos közleményt adott ki, amelyből kiderül, a Parlament jövő hétfőn Strasbourgban tiszteleg emléke előtt, a temetési szertartást pedig január 14-én délben tartják a Santa Maria degli Angeli bazilikában.

A 168 megkereste az MSZP EP-képviselőjét, Ujhelyi Istvánt azzal kapcsolatban, hogy az elnök váratlan távozása hogyan befolyásolja közvetlenül a parlamenti munkát, illetve mi a hivatalos protokoll ilyen esetekben. Mint a képviselő fogalmazott, Sassoli személyében „az európai eszmében és értékekben töretlenül hívő, azért nap mint nap harcoló vezető távozott”. Hozzátette, a jövő héten, a strasbourgi plenáris ülés keretében megtartott félidei választások időbeni közelsége miatt David Sassoli tragikus halálesete jelentős közvetlen hatást várhatóan nem gyakorol az Európai Parlament működésére az elkövetkező napokban.

„Bevett gyakorlatként abban az esetben, ha az elnök – különböző okokból fakadóan – nem tudja a feladatait ellátni, akkor ezen feladatokat az Európai Parlament tizennégy alelnöke szokta átvenni az EP első alelnökének vezetésével”

– árulta el Ujhelyi István. David Sassoli egyébként már korábban is szorult kórházi kezelésre, legutóbb szeptemberben került a strasbourgi kórházba súlyos tüdőgyulladás miatt. Akkor két hónapig nem tudta ellátni feladatait, amelyek szintén az alelnökökre hárultak. Első sorban az Európai Parlament első alelnöke, Roberta Metsola látta el David Sassoli elnöki teendőit.

A jelenlegi, 2019 és 2024 közötti jogalkotási ciklus félidős választását a jövő hét folyamán tartja az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülés során választják meg az Európai Parlament elnökét és tizennégy alelnökét egyaránt. Azzal kapcsolatban, hogy ki veheti át az EP elnöki posztját, Ujhelyi István kijelentette:

„A jelenlegi ismert jelöltek névsorából egyértelműen kiemelkedik Roberta Metsola.”

 Mint mondta, az Európai Néppártban helyet foglaló máltai képviselő a saját frakciója mellett élvezi az Renew támogatását is, illetve tekintettel arra, hogy az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) egy 2019-es megállapodás  fényében nem állít ellenjelöltet, borítékolható, hogy a szociáldemokrata frakció jelentős hányada is őt támogatja majd a jövő heti elnökválasztáson. Ujhelyi István megjegyezte, „a magyar politikában nehezen elképzelhető módon a szociáldemokrata vezetésű máltai kormány is biztosította a néppárti Roberta Metsolát támogatásáról”. Az elnök megválasztása után a Parlament új alelnököket és quaestorokat is választ a 9. parlamenti ciklus második felére.

(Kiemelt kép: Az Európai Parlament épülete 2022. január 10-én Brüsszelben. fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

15:19

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.