Meghalt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

A politikus 65 éves volt.

2022. január 11., 06:24

Szerző:

Súlyos betegség következtében kedden elhunyt az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli 65 éves volt – adta hírül Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője.

Roberto Cuillo Twitter-üzenete szerint Sassoli kedden 1 óra 15 perckor hunyt el az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházában. A temetés időpontját és helyét a következő órákban közölik – írta. A temetés időpontját és helyét a következő órákban közölik – tette hozzá.

Az Európai Parlament elnöki kabinetje hétfőn közölte, hogy december 26-án súlyos egészségi állapotban kórházba szállították az Európai Parlament elnökét Olaszországban. Kezelésére az immunrendszerének elégtelen működése miatt kialakult súlyos szövődmények miatt volt szükség. Sassoli nem először került kórházba egyészségi problémák miatt. Az EP elnökét szeptemberben egy strasbourgi kórházba vitték súlyos tüdőgyulladás miatt. Akkor a politikus több mint két hónapig nem tudta ellátni feladatait.

David Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében. Több mint 10 éven át tagja volt az Európai Parlamentnek, miután az újságírásról a politikai pályára váltott. A szocialista politikus pályafutását újságíróként kezdte a római Il Tempo napilapnál, majd egyebek mellett a RAI olasz közszolgálati televízió esti híradójának műsorvezetője volt mielőtt 2009-ben az olasz Demokrata Párt (PD) tagjaként az Európai Parlament képviselőjévé választották. 2019. július 3-tól volt az Európai Parlament elnöke. Az Európai Parlamentben az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának tagja volt, amely az Európai Néppárt (EPP) után a második legnagyobb képviselőcsoport az uniós parlamentben. Nős, két gyermeke született.

(Kiemelt kép: David Sassoli. Fotó: MTI/EPA)