Van, ahol nem tényező az omikron

Akad olyan hely is, ahol lazítanak a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon. 

2022. január 13., 06:43

Szerző:

Dániában lazítottak a koronavírus-járvány nyomán elrendelt egyes korlátozásokon dacára annak, hogy sok az új fertőzött – közölte  ahírt szerda este az MTI. 

A dán kormány szerdai közlése szerint az állatkertek, vidámparkok, múzeumok, művésztermek és egyéb hasonló létesítmények vasárnaptól ismét megnyithatnak. A mozik és színházak legfeljebb ötszáz nézőt fogadhatnak. Ugyanakkor számos helyen oltási igazolványt kell felmutatni a belépéshez.

A csaknem hatmillió lakosú országban az utóbbi időben több alkalommal is meghaladta a húszezret az új fertőzöttek napi száma. A hatóságok szerint

az esetek 96 százalékáért már a koronavírus korábbinál gyorsabban terjedő omikron variánsa felelős.

Magnus Heunicke egészségügyi miniszter ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a meredeken emelkedő járványügyi görbe időközben ellaposodni látszik. Mindazonáltal különös figyelmet szentelnek a járványügyi helyzet alakulásának, különösen ami az intenzív osztályok telítettségét illeti. Szerinte azonban kézben tartják a helyzetet a kórházakban.

Az egészségügyi tárcavezető ezen felül bejelentette, hogy a különösen veszélyeztetett társadalmi csoportok számára elérhetővé teszik a negyedik oltás felvételét. A dán lakosság 55 százaléka már megkapta emlékeztető oltását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)