Dánia kész amerikai katonákat állomásozni

Nem győzik hangsúlyozni, hogy nem az ukrajnai válság miatt.

2022. február 10., 18:47

Szerző:

Dánia tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal egy új védelmi együttműködésről – ezt Mette Frederiksen miniszterelnök jelentette be Koppenhágában. Azt is egyértelműen jelezte, hogy az ország nyitott amerikai katonák állomásoztatására is.

Frederiksen úgy fogalmazott, hogy egy nagyobb amerikai jelenlét Dániában javíthatná Washington mozgásszabadságát az európai kontinensen. A sajtótájékoztatón részt vevő Morten Bodskov védelmi miniszter  hangsúlyozta, hogy nem amerikai támaszpontok kiépítéséről lenne szó, atomfegyverek sem lesznek a skandináv ország területén. Az együttműködési megállapodás hasonlítana ahhoz, amilyet Norvégia kötött az Egyesült Államokkal 2021-ben.

A miniszterelnök elmondta, már régóta fontolgatják az együttműködés elmélyítését. Minderre nem az ukrajnai válság elmérgesedése miatt került napirendre, bár az Ukrajna körül kialakult helyzet csak erősíti a fokozott együttműködés fontosságát Washingtonnal. A dán védelmi minisztérium szerint a kétoldalú tárgyalások az elkövetkezendő hónapokban el is indulnak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.