Csúnyát mondott Putyinra, nyolc és fél évet kapott

Marina Ovszjannyikova orosz televíziós újságíró gyilkosnak nevezte Putyint.

2023. október 4., 19:16

Szerző:

Ovszjannyikova 2022 márciusában berontott az orosz állami televízió híradójába, és azt kiabálta, hogy „Vessenek véget a háborúnak! Mondjunk nemet a háborúra!”. Ekkor pénzbírságot kapott, és külföldre menekült. Júliusban azonban hazatért gyerekeiért.  Majd nyáron a Kremllel szemben a folyóparton egy plakátot tartott a magasba, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztának nevezte, ezért pedig háziőrizetbe került. 

A nő azonban megszökött egy meg nem nevezett európai országba lányával. 

Távollétében a volt újságírónőt „az orosz fegyveres erőkről szóló, tudatosan hamis információk terjesztésében” találta bűnösnek a bíróság, és ezért nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték  – írja a Reuters.

Az ítélethirdetés estéjén Ovszjannyikova Telegramon közölte, a döntés abszurd. „Természetesen elismerem a bűnösségem” – írta, hozzátéve, hogy „ egyetlen szavalamt sem vonom vissza.”

(Kiemelt képünkön Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) vezetőinek szamarkandi csúcstalálkozóján 2022. szeptember 16-án. Fotó: Szergej BOBILJOV / SPUTNIK / AFP)