Csúnya pofont kaphat Magyarország az EU-tól

Elvehetik Magyarországtól az Európai Tanács soros elnökségét.

2023. május 30., 17:26

Szerző:

Az Európai Parlament középjobb, baloldali és liberális frakciói mellett már Németország is megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az Európai Tanács soros elnöki tisztségét 2024-ben. Anna Lührmann, Németország európai ügyekért felelős minisztere kedden Brüsszelben kétségét fejezte ki a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban – írja a Politico nyomán a Magyar Nemzet.

Lührmann a jogállamiság állítólagos megsértésére arra hivatkozott, hogy Magyarország ingadozó álláspontot képvisel Ukrajna támogatásával kapcsolatban az Oroszország ellen vívott háborújában.

A lap kitér arra is: az Európai Parlamentben jelenleg is készül egy állásfoglalás, amely felszólítja a törvényhozókat, hogy hozzák meg a megfelelő intézkedéseket Magyarországgal kapcsolatban. Mint írják, bár az állásfoglalás megszavazása nem kötelező érvényű, az EP legnagyobb frakciója, a jobbközép Európai Néppárt sürgeti a lépéseket.

Petri Sarvamaa, a néppárti frakció költségvetési ellenőrzéssel és jogállamisági kérdésekkel foglalkozó szóvivője szerint ezekben a példátlan időkben kulcsfontosságú, hogy az Európai Tanácsot olyan ország vezesse, amely képes fenntartani a tagállamok közötti szoros együttműködést a döntéshozatalban, különösen olyan kérdésekben, mint az Oroszország elleni szankciók vagy az Ukrajnának nyújtott támogatás.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke az Európai Tanács 2021. június 25-i brüsszeli épületében tartott kétnapos EU-csúcstalálkozó végén távozik. Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP)

Tegnap 21:16

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Tegnap 21:07

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

Tegnap 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.