Csökkentik az áram áfáját az infláció miatt

A portugál kormány hétfőn 2,4 milliárd eurós családtámogatási intézkedéscsomagot fogadott el az infláció ellensúlyozására.

2022. szeptember 6., 07:25

Szerző:

António Costa portugál miniszterelnök ismertette, a 2022 végéig hatályos, az infláció hatását ellensúlyozó intézkedések között szerepel az elektromos áram általános forgalmi adójának csökkentése 13 százalékról 6 százalékra, egy egyszeri, 125 eurós dotáció a havi 2700 eurónál alacsonyabb jövedelmű, keresőképes korú emberek számára, valamint gyermekenként 50 euró minden család számára függetlenül a jövedelmi viszonyoktól. 

A kormány ezen felül egyszeri alkalommal félhavi plusz nyugdíj összegét folyósítja a nyugdíjasoknak. 

„Köszönhetően a felelős költségvetésnek biztonságosan elfogadhatjuk ezeket az intézkedéseket” – mondta Costa újságíróknak. Hozzátette, hogy 2023-ban legfeljebb 2 százalékban fogják maximálni a lakóingatlanok és üzlethelyiségek bérleti díjának emelését, ezen felül befagyasztják a tömegközlekedési bérletek és vonatjegyek árát. 

Segéllyel az infláció ellen

Costa hangsúlyozta, hogy az újabb támogatásokkal együtt az inflációellenes segélyek az idén már négymilliárd eurót tesznek ki. A korábbi csomagok egyebek között élelmiszersegélyeket tartalmaztak, amelyek több mint egymillió rászoruló család helyzetén javítottak, illetve egy olyan mechanizmust, amelynek keretében az üzemanyag adóterhét 23-ról 13 százalékra mérsékelték. 

Portugália augusztusban mért inflációja 9 százalék volt, több mint kétszerese a 2022-es költségvetésben tervezett 4 százaléknak. A portugál központi bank előrejelzése szerint az ország gazdasága 6,3 százalékkal fog nőni az idén.

(Életkép Lisszabonban, a Graca negyed egyik utcájában. 2022. augusztus 31. Fotó: Jorge Mantilla/NurPhoto/AFP)

Tegnap 18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.