Csata az abortuszjogokért Európa egyik legkisebb államában

San Marinoban 2003 óta harcolnak az abortusztörvény enyhítéséért. 

2021. szeptember 26., 15:30

Szerző:

A San Marino-i Nők Szövetsége (UDS) 2019-ben alakult, fő célja az abortusz jogokért folytatott küzdelem. A feminista politikusoknak évek óta tartó küzdelme a parlamenttel mai napig zátonyon van. 2003-ban, 2014-ben és 2017-ben adtak be törvényjavaslatot az abortusztörvény enyhítésére de minden alkalommal elutasították. 2019 márciusában az UDS új törvényjavaslatot nyújtott be az abortusz legalizálására – írja az Euronews.

„Kihasználtuk az imént elfogadott törvény előnyeit, amely szerint minden törvényjavaslatot fél éven belül meg kell vitatni”  – mondta Karen Pruccoli a szövetség egyik alapítója a Euronewsnak.

Ám augusztusban a kormány összeomlott, és új választásokat kellett kiírni. A járvány hat hónappal kitolta az új törvényjavaslat napirendi pontra kerülését. Belefáradva a várakozásba és a kormány kifogásaiba, az UDS kockázatosabb utat választott: népszavazást kért. Ha a kampány veszít, három évig nem tudnak újabb népszavazást tartani a témában  – folytatta Karen. 

 

(Kiemelt képünk: Salvadori abortusz ellenes tüntetés Forrás: AP)



Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.