Csaknem háromezer gyerekkatonát toboroztak a Közép-afrikai Köztársaságban

A gyerekeket 30 dollárért toborozzák. A fegyveres csoportok többnyire harcosként vagy munkásként használják őket.

2021. február 19., 17:32

Szerző:

Fegyveres milíciák eddig csaknem háromezer gyerekkatonát toboroztak a Közép-afrikai Köztársaságban a december 27-én tartott választások után kiújult harcokban – közölte David Manan, a Norvég Menekült Tanács (NRC) nevű segélyszervezet országigazgatója pénteken.

Az NRC szerint a harcok miatt több mint 210 ezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból, a gyerekek pedig különösen ki vannak téve a toborzás veszélyének, mivel a humanitárius segélyezést az erőszak és a konvojok elleni támadások akadályozzák. Ennek hiányában pedig tízezrek szenvednek szükséget.

Manan szerint a gyerekeket mintegy harminc dollárért (kilencezer forint) toborozzák, és sokan közülük egy életre viselik majd ezeket a megrázkódtatásokat.

A fegyveres csoportok többnyire harcosként használják a gyerekeket, bár vannak olyanok is, akit munkásként, például szakácsként vetnek be, másokat viszont szexuálisan kizsákmányolnak.

„Ez szomorú emlékeztetője annak, hogy nemzetközi közösségként kudarcot vallottunk ezeknek a fiataloknak a védelmében” – mondta Manan.

Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

Az országban december 27-én tartottak elnök- és parlamenti választásokat, amelyek első fordulóját 53 százalékkal Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő elnök nyerte. A felkelők nem fogadják el az eredményt, különböző településeket támadtak meg és eltorlaszolták a főútvonalakat.

(Kiemelt képünk illusztráció: ndla.no | Karel Prinsloo)