Csakis az oltottak dolgozhatnak Olaszországban.

Itália októbertől bekeményít.

2021. szeptember 16., 15:22

Szerző:

Olaszországban kötelezővé teszik az ottani védettségi igazolvány, a zöld kártya felmutatását a munkahelyeken. Nemcsak a közszféra, hanem a magánszektor munkavállalóinak is kötelező lesz védettségivel dolgozni – számol be róla a Guardian.

Ha elfogadja az olasz parlament a törvényt, akkor október 15-én léphet majd hatályba. Az oltatlanoknak pedig gyakran kell teszteltetni magukat, kötelezővé tennék a 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet is. Az új törvény szerint ha egy munkavállaló úgy megy majd dolgozni, hogy nincs védettségije, akkor akár ezer euróra büntethetik, ez körülbelül 350 ezer forint.

Az olaszoknál jelenleg csak védettségi igazolvánnyal lehet étterem belső terében tartózkodni, moziba menni, stadionokban szurkolni, de már a gyorsvonatokra való felszállás előtt is elkérik a dokumentumokat, sőt a tanárok sem taníthatnak enélkül.

Nem Olaszország az egyetlen, ahol kötelezővé teszik a védettségi kártyát vagy a rendszeres tesztelést. Görögországban az oltatlan munkavállalóknak szakmától függően hetente vagy kéthetente teszteltetniük kell magukat saját költségen.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az új koronavírus ellen a ReiThera olasz gyógyszergyár által kifejlesztett oltóanyagon dolgozó római laboratórium 2021. január 8-án. Fotó: Fabio Frustaci / MTI/EPA/ANSA)