Covid miatt került lélegeztetőgépre egy 13 éves fiú, most arra kér mindenkit, oltassák be magukat

A gyermek újév napján került ki a cardiffi University Hospital of Wales-ből, ahol hetekig kezelték.

2022. január 12., 20:25

Szerző:

Végre bepótolhatja a karácsonyt Seth Burke, az a brit koronavírusos kisfiú, aki hetekkel ezelőtt került kórházba  – írja a hvg.hu. A gyermek állapota gyorsan romlott a fertőzés és alapbetegsége miatt, majd végül a tüdeje is összeomlott. A fiút lélegeztetéssel és gépekkel tartották életben. A 13 éves Burke már jobban van, viszont ahogy a BBC írja, szülei továbbra sem engedik közösségbe az új vírusvariáns miatt.

Burke arról beszélt egy vele készült interjúban, hogy a kórházban töltött időszak nagyon ijesztő volt számára, és nem szeretné, hogy más is megtapasztalja a betegséget. A fiú gyermekkori izomelhalásban, másik nevén a Duchenne-féle izomdisztrófiában szenved. Ez egy veleszületett, örökletes betegség, amely az izomsejtek fokozatos pusztulását okozza. A kór miatt a páciens egyre erőtlenebbé válik, egy idő után pedig a betegek nehezen vagy egyáltalán nem tudják ellátni magukat. A brit fiú tüneteit még súlyosabbá tette a koronavírus-fertőzés, a gyerek korábbi állapotához képest gyengébbnek és fáradtabbnak érzi magát jelenleg. Visszaemlékezésében Burke azt mondta, csak annyi rémlik neki, hogy gépeken volt, és folyamatos csipogást hallott.

A gyermek újév napján került ki a cardiffi University Hospital of Wales-ből, ahol hetekig kezelték. Szülei arról vallottak, hogy a legrosszabbra készültek, ám csodával határos módon ez mégsem következett be. A gyermeket a jövő hónapban fogják beoltani az első vakcinával, amit már nagyon vár. „Tudom, hogy sokan azt mondják, hogy a gyerekek nem betegedhetnek meg a vírustól, de ez nem igaz. Én is elkaptam” – mesélte a fiú, aki azt kérte: aki csak tudja, oltassa be magát.

(Kiemelt kép: Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. május 6-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)