Rohamrendőrökkel csaptak össze a Covid-lezárások miatt a kantoniak

Az elkeseredett és dühös kantoniak több éjszakán át dulakodtak a lezárásokat biztosító úgynevezett Covid-megelőzési tisztviselőkkel. Hétfőn odáig jutottak, hogy kordonokat téptek le, tömegesen menekültek a lezárások elől és összecsaptak a helyszínre kivezényelt rohamrendőrökkel is.

2022. november 16., 12:36

Szerző:

Rohamosztagosokat vezényeltek az utcákra Kantonban (Kuangcsou), ahol dühös tömegek lázadtak fel a szigorú járványügyi lezárások ellen – írja a BBC.

Belefáradtak az emberek a lezárásokba

Kínában még mindig érvényben van az úgynevezett zéró-Covid politika, melynek értelmében csírájában kell elfojtani minden lehetséges fertőzési hullámot, akár olyan áron is, hogy szigorúan lezárnak akár egy egész települést.

A dél-kínai metropolisz egyik, javarészt szegény vendégmunkások lakta kerületében kijárási tilalom van érvényben, ami miatt egyre feszültebbé váltak az ott lakók. Arra panaszkodtak, hogy nincs bevételük, mivel nem tudnak munkába menni, ráadásul a lezárások miatt eleve élelmiszerhiány tapasztalható a városban, az árak pedig az egekbe szöktek. A feszültséget tetézte, hogy olyan – a BBC szerint megalapozatlan – pletykák kezdtek el terjedni, amelyek szerint a tesztelő cégek hamisítják a PCR-eredményeket, hogy mesterségesen növeljék a fertőzések számát, ezzel növelve a saját profitjukat.

A zéró-Covid politikába belefáradt, elkeseredett és dühös kantoniak több éjszakán át dulakodtak a lezárásokat biztosító, fehér védőfelszerelésbe öltözött, úgynevezett Covid-megelőzési tisztviselőkkel. Hétfőn odáig fajult a dolog, hogy kordonokat téptek le, tömegesen menekültek a lezárások elől és összecsaptak a helyszínre kivezényelt rohamrendőrökkel is.

Kínában jelenleg egyelten olyan tartomány sincs, ahonnan az elmúlt napokban nulla megbetegedést jelentettek volna. Kína vezetése ragaszkodik a zéró-Covidhoz, a helyi önkormányzatok viszont országszerte küzdenek a szigorú szabályok betartatásával. Nemrég egy nyugat-kínai városban, Lancsouban élő férfi okolta a járványügyi intézkedéseket a 3 éves fia haláláért. A gyerek füstmérgezést kaphatott, mert a lezárások miatt nem jutott időben kórházba.

(Kiemelt képünk illsuztráció: Védőmaszkot viselő rendőr irányítja a forgalmat Kuangtung tartomány székhelyén, Kantonban. MTI/EPA/Alex Plavevski)