Ismert szivárogtató ment neki a Twitternek, óriási bajt okozhat

A CNN publikált tényfeltáró cikket arról, hogy a nemrég még a Twitter kiberbiztonságáért felelős Peiter Zatko, azaz Mudge bizonyítékokat is bemutatva elmondta, a közösségi média rendkívüli módon sérülékeny az ellenséges nagyhatalmak kibertámadásaival és politikai manipulációjával szemben. Az új információk Elon Musk és a Twitter vezetésének perére is hatással lehetnek.

2022. augusztus 24., 09:05

Szerző:

Több ezer Twitter-felhasználó személyes adatai lehetnek közvetlen veszélyben, a 2020-as, óriási, ismert embereket is érintő feltörés után pedig az ügynek nem lett következménye. Mindezeket tárta a CNN oknyomozói elé egy, az amerikai kormánnyal régebben is együttműködő, ismert technikai-biztonsági szakértő, Peiter „Mudge” Zatko.

Zatko, aki már a kilencvenes évek végén is tanácsokat adott Bill Clinton elnöknek, 2019 és 2f022 között a Twitternél állt alkalmazásban, mint fő kiberbiztonsági igazgató. Fő feladatai közé tartozott volna, hogy a 2020-as, nagy Twitter-feltörési botránya után kiküszöbölje a közösségi médián a hasonló próbálkozásokat.

Most azonban az újságíróknak azt mondta, munkája során a cég vezetésébe ütközött bele. A Jack Dorsey alapító után a volt technikai igazgató, Parag Agrawal és más vezetők a szőnyeg alá söpörték a problémákat, amikor Zatko jelezte azokat számukra.

Zatko végül 2022 januárjában volt kénytelen felállni a Twittertől. Mintegy 200 oldalas tényfeltárását végül a Whistleblower Aid nevű civil szervezeten keresztül juttatta el a CNN és a Washington Post újságíróinak.

Azok megismerése után az amerikai Szenátus nemzetbiztonsági bizottságának republikánus vezető tagja és demokrata elnöke is vizsgálni szeretné a Twitter ügyeit.

Zatko ugyanis azt állítja, a techcég olyannyira nem figyel a biztonságra, és a kamu- avagy robotfelhasználók szűrésére, valamint az érzékeny, személyes adatok biztonságára, hogy az már nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Különösen így van ez szerinte, ha az orosz, avagy a kínai rezsim fenyegetésére gondolunk.

Elon Musk örülhet?

A Twitter már a CNN-nek is válaszolt Zatko sokkoló állításaira. Egy, a neve elhallgatását kérő vezető a televízió online oldalának kérdésre azt mondta, a Zatko által jelzett problémákat már elbocsátása előtt kivizsgálták és bizonyítékait „nem találták meggyőzőnek”. A Twitter vezetése pedig hivatalos reakcióban egyszerűen megalapozatlannak minősítette a szivárogtató vádjait.

Van, akinek viszont az ügy jól jöhet. Mint ismert, Elon Musk amerikai tech-oligarcha korábban bejelentett tervétől, hogy a Twittert megvásárolja, később azért állt el, mert állítása szerint a cég hazudott arról, mekkora az oldalon a kamu- és spam-fiókok aránya. Musk és a Twitter vezetése között per is indult, amelyben a vezetés a felvásárlási összeget szeretné szerződésszegés vádjával megszerezni a Tesla alapítójától.

Zatko fellépése azonban jól jöhet Elon Musknak is, 200 oldalas anyaga ugyanis lényegében alátámasztja a milliárdos spam-fiókokra vonatkozó állításait.

Mind Zatko, mind pedig a Whistleblower Aid azt állítja azonban, semmiféle kapcsolatban nem állnak Muskkal, és akcióikat előre nem egyeztették vele.

(Kiemelt kép: Peiter Zatko. Fotó: The Internet Education Foundation, Flickr)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.