Megfenyegette a francia kormányt az iráni külügyminiszter a Charlie Hebdo legújabb száma miatt

A Twitteren poszolta kirohanását az iráni külügyminiszter a Charlie Hebdo nevű francia szatírikus lapban megjelent iráni tüntetésekkel kapcsolatos karikatúrák miatt szerdán.

2023. január 7., 14:58

Szerző:

A perzsa nyelvű bejegyzésben a Charlie Hebdo megnevezése nélkül azt írta, a „francia kiadvány” sértő és illetlen cselekedete nem marad „hatékony és határozott” válasz nélkül – írta a 24.hu. Hosszein Amir-Abdollahian egyúttal meg is fenyegette a francia kormányt, és emlékeztetett: Charlie Hebdo korábban felkerült az iráni állam szankciós listájára.

Pont nyolc éve annak, hogy a magazin párizsi szerkesztősége ellen szélsőséges iszlamista fegyveresek terrortámadást hajtottak végre egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra miatt. A merényletnek 12 halálos áldozata volt, és a Le Monde kedden közölte, hogy az évforduló alkalmából egy Iránnal foglalkozó különszámot ad ki, melyben a humor segítségével szeretnék támogatni a teokratikus rendszer ellen tiltakozókat.

A lap Mullahok, kifelé címmel karikatúra pályázatára több, mint 300-an pályáztak többek között Iránból, Törökországból, az Egyesült Államokból, Szenegálból és Ausztráliából. A Le Monde 35 pályaművet válogatott ki, és ezek közül közölt is egyet, amiben a 83 éves Al Hámenei, Irán jelenlegi legfelsőbb vezetője Marilyn Monroe klasszikus pózában próbálja hosszú fekete ruháját kordában tartani, miközben az iráni nők által lobogtatott fejkendők szele fellebbenti azt.

A tüntetőkkel szolidaritást vállaló Charlie Hebdo így fogalmazott: „A szabadság, amelyre minden ember törekszik, összeegyeztethetetlen a vallási gondolkodás archaizmusával és minden állítólagos szellemi tekintélynek való alávetettséggel, amelynek legsajnálatosabb példája éppen Ali Hámenei.”

(Kiemelt képünk: A Charlie Hebdo című szatirikus újság az iráni népfelkelés támogatására a mullahok karikatúráit közölte január 4-i számában. Fotó: Hans Lucas via AFP)