Kitiltották az idei César-díj átadó gáláról a szexuális bűncselekménnyel vádolt jelölteket

A franciaországi Oscar-díjnak megfelelő César-díj átadó ünnepségét szervezők bejelentették, hogy minden olyan résztvevőt vagy jelöltet kitiltanak a rendezvényről, akiket szexuális zaklatás miatt börtönbüntetésre ítélhetnek. Közleményükben azt írták: a lehetséges áldozatok iránt tanúsított tiszteletből hozták meg a döntést.

2023. január 3., 14:03

Szerző:

A következő hónapban megrendezésre kerülő César-díj átadó ünnepségen a szervezők döntésének eredményeképpen nem vehet majd részt Sofiane Bennacer francia színész, akit eredetileg Az örökké fiatal című filmben nyújtott alakításáért jelöltek a díjra. Bennacert jelenleg nemi erőszakkal vádolják. Bár a színész tagadja a vádakat, a BBC szerint a szervezők attól tartanak, hogy ha Bennacer megjelenik az átadón, akkor a 2020-as évhez hasonló botrány robbanhat ki. Ebben az évben ugyanis Roman Polanski nyerte el a legjobb filmrendezőnek járó César-díjat. Polanskit az Egyesült Államokban az 1970-es évek óta kiskorú megerőszakolása miatt körözték. Díjazása akkora felháborodást váltott ki, hogy a díjak odaítéléséért felelős César Akadémia teljes vezetőségének be kellett nyújtania a lemondását.

A César Akadémia már 2022 novemberében kihúzta Bennacer nevét a jelöltek listájáról, de a szabályváltozást csak 2023 januárjában jelentette be. Ennek értelmében nem vehet részt az idei díjátadón az, aki ellen börtönbüntetéssel büntetendő erőszakos bűncselekmények – különös tekintettel a szexuális jellegűekre – miatt nyomozás folyik, vagy korábban már ilyen vádakkal ítélték el. Az Akadémia szavazni fog arról, hogy a jogosultsági feltételeket véglegesen megváltoztassák-e.

(Kiemelt képünk: Sofiane Bennacer francia színésznő részt vesz az Örökké fiatalok (Les Amandiers) című film sajtótájékoztatóján a 75. Cannes-i Filmfesztiválon a dél-franciaországi Cannes-ban 2022. május 23-án. Fotó: Stefano Rellandini / AFP)