Cáfolja Kína, hogy még a járvány előtt koronavírusos lett volna két laboratóriumi dolgozó

Cáfolja Peking a Wall Street Journal értesülését, amely szerint több laboratóriumi dolgozó a járvány kitörése előtt fertőződött volna meg Vuhanban.

2021. május 25., 13:38

Szerző:

2019 novemberében, nem sokkal a koronavírus-járvány kitörése előtt a Vuhani Virológiai Intézet laborjának három kutatója annyira megbetegedett, hogy kórházi ápolásra szorultak a koronavírushoz hasonló tünetek miatt – derült ki egy amerikai hírszerzési jelentésből, amiről a Wall Street Journal nyomán a 168 Óra is beszámolt. Azt nem tudni pontosan, mi történt velük – írta a Hang.

Az Egyesült Államok régóta hangoztatja, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból szabadulhatott el. A WHO ugyanakkor abból indul ki, hogy állatról, valószínűleg denevérről emberre terjedt át a fertőzés. Végleges válasz közben továbbra sincs arra a kérdésre, hogyan tört ki és terjedt el a koronavírus-járvány az egész világon.

Peking most cáfolja a cikk állításait – számolt be a német közmédia sanghaji tudósítója kedden reggel. A kínai kormányszóvivő, Zhao Lijian nyilatkozata szerint nem volt koronavírus-fertőzött az említett kutatóintézetben 2019. december 30-a előtt. Szerinte az Egyesült Államok próbálja meg elterjeszteni a világban azt az elméletet, hogy a kutatóintézethez köthető a járvány kitörése.

 

(Kiemelt kép: Egészségügyi dolgozók visznek egy Covid-19-cel fertőzött beteget a Komagone kórház fertőző betegek számára kialakított részlegébe, 2020. január 23-án. Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP | Takehito Kobayashi)