Bulgáriában a szocialistáknak sem sikerült kormányt alakítani, újabb választások jöhetnek

A koalíciós partnernek kiszemelt három protesztpárt mindegyike visszautasította a koalícióra lépést a szocialistákkal.

2021. szeptember 1., 21:29

Szerző:

Nem sikerült kormányt alakítania szerdán a harmadik legerősebb pártnak számító Bolgár Szocialista Pártnak sem a júliusi parlamenti választásokat követően, így valószínű, hogy az idén harmadszor is parlamenti választásokat kell tartani a balkáni országban, írja az MTI.

A volt kommunista pártból alakult Bolgár Szocialista Pártnak nem sikerült parlamenti többséget szereznie, tekintve hogy a koalíciós partnernek kiszemelt három protesztpárt mindegyike visszautasította a koalícióra lépést a szocialistákkal. Szlavi Trifonov, a tavaly nyári kormányellenes tüntetések nyomán létrejött Van Ilyen Nép (ITN) nevű bolgár párt vezetője szerdán elutasította, hogy a szocialistákat támogassa.

A júliusi választásokon 36 képviselői helyet szerző szocialisták a törvényhozásba bejutó további öt párt támogatására szorulnak, ezen pártok némelyike között azonban szintén ellentét feszül. Rumen Radev bolgár elnök múlt pénteken bízta meg kormányalakítással a szocialistákat. Bulgária alaptörvénye szerint három alkalommal lehet kormányalakítással próbálkozni, ha ezek egyike sem jár sikerrel, akkor újabb parlamenti választásokat kell tartani.

A dpa német hírügynökség szerint az újabb parlamenti választásokat novemberben tarthatják, amikor elnökválasztást is tartanak az országban. Ez lenne a harmadik parlamenti választás Bulgáriában az idén. A júliusi választást szűk többséggel az ITN nyerte meg Bojko Boriszov volt kormányfő Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép pártjával szemben. Az ITN 65, a GERB 63 képviselői helyet szerzett, ám egyiknek sem sikerült önállóan többséget szereznie a parlamentben.

Az első kormányalakítási megbízást az ITN augusztus közepén visszaadta, miután Trifonov akkori elmondása szerint a Demokratikus Bulgária (DB) nevű párt, valamint a Talpra, BG! Jövünk! (korábbi nevén Talpra! Maffia, Takarodj!) nevű platform elutasította az ITN által javasolt kormány összetételét. Ezt követően a GERB kapta meg a kormányalakítási megbízást, amelyet a párt később szintén visszaadott.

(Kiemelt kép: egy nő szavaz Bulgáriában 2021. július 11-én. Fotó: Nikolay Doychinov / AFP)