Bukarestben tárgyal Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden azt mondta, hogy Bukarestben biztonsági tárgyalásokat folytat román kollégájával, miután az oroszok sorozatos csapásokat mértek Ukrajna dunai kikötőire a román határ közelében.

2023. október 10., 14:37

Szerző:

„Azért érkeztem Bukarestbe, Romániába, hogy tárgyaljak Klaus Iohannis elnökkel, és hogy erősítsem jószomszédi kapcsolatainkat” – közölte Zelenszkij a közösségi médiában. Hozzátette, hogy „további biztonsági együttműködésről” fognak tárgyalni – írja a Szabad Európa

Múlt hónapban a NATO-tag Románia többször talált dró nroncsokat Ukrajnával közös határa közelében. Amióta Moszkva kilépett a fekete-tengeri biztonságos gabonaszállítást lehetővé tevő megállapodásból, légicsapásokat hajt végre Ukrajna déli területei ellen, amelyek létfontosságú gabonaexportáló infrastruktúrának adnak otthont. Zelenszkij a háború kezdete óta először jár a szomszédos Romániában – amely nélkülözhetetlenné vált az ukrán gabonaexporthoz.

„A látogatás megerősíti, hogy Románia továbbra is feltétel nélkül támogatja Ukrajnát” – áll a román elnöki hivatal közleményében. A megbeszélések napirendjén „a határon átnyúló kapcsolatok bővítése, a gazdasági kapcsolatok fejlesztése, valamint Ukrajna európai és euroatlanti integrációja” szerepel – olvasható a közleményben. Zelenszkij Iohannis elnök után Marcel Ciolacu miniszterelnökkel is találkozik.

Az orosz invázió akadályozza Ukrajna hozzáférését a Fekete-tengerhez, így rengeteg ukrán gabona áramlott be a szomszédos Romániába. Miután Romániában és a térség négy másik országában a gazdák tiltakoztak a gabonaimport ellen, az Európai Unió májusban beleegyezett a korlátozásába. Múlt hónapban azonban az EU bejelentette, hogy megszünteti az ukrán gabonaimportra vonatkozó ideiglenes korlátozásokat. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia azonnal közölte, hogy dacolni fog a lépéssel, ellentétben Romániával és Bulgáriával, amelyek feloldották a korlátozásokat.

„Ukrajna hálás Románia támogatásáért, amely erősíti államunkat, akárcsak azért az építő szolidaritásért, amely lehetővé teszi országaink számára, hogy hozzájáruljanak a világ biztonságához, különösen az élelmezésbiztonság terén”

– közölte Zelenszkij X-en, a korábbi Twitteren közzétett bejegyzésében.

(Kiemelt képünkön: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2023. október 10-én készített és közzétett fényképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (l) és román kollégája, Klaus Iohannis román államfő a bukaresti találkozójuk előtt a díszőrség előtt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bukarestben tartózkodik, hogy biztonsági megbeszéléseket folytasson román kollégájával a román határhoz közeli ukrán dunai kikötőkre mért sorozatos orosz csapások után. Fotó: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)