Bud Spencer-kiállítás lázában ég Berlin

A nyitónapra az összes jegy elkelt.

2021. június 26., 11:14

Szerző:

Bud Spencer-kiállításon csodálhatják meg a rajongók Carlo Pedersoli relikviáit és élethű szobrait vasárnaptól Berlin központjában. Az Unter den Linden sugárúton vasárnap megnyíló tárlat két éven át várja a Bud Spencer-fanokat Berlinben. Hasonló kiállítást már rendeztek Nápolyban, a Pedersoli család koncepciója alapján. A berlini kiállítás eredetileg tavaly nyílt volna meg, de a pandémia keresztülhúzta a terveket.

Nem véletlen a kiállítás megnyitásának a dátuma: június 27-én lesz öt éve, hogy Bud Spencer meghalt. A kurátorok azt ígérik, eddig nem nyilvános fotókat is láthat a közönség, akik természetesen viaszszobor formájában is megnézhetik ikonukat. A nyitónapra az összes jegy elkelt.

Carlo Pedersoli Magyarországon is fantasztikus kultusznak örvend a mai napig. Számos tetoválás és póló élteti Bud Spencert, egyik szerepéről, Charlie Firpóról régebben sört is neveztek el. 2016-os halálakor a magyar rajongók graffitivel tisztelegtek a vízilabdázó és színészlegenda előtt, a falrajz a Ladik utcában látható Budapesten. Szobrot is állítottak az ikonikus színésznek, a Bud Spencer szobor a Corvin-negyedben látható.

(Kiemelt képünk: Paul Zinken/dpa-Zentralbild/dpa)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.