Brit adatok szerint nem okoz súlyos megbetegedést a delta az oltottaknál

Rohamosan emelkedik az új fertőzöttek száma Angliában a jövő heti nyitás előtt.

2021. július 15., 07:04

Szerző:

Az Egyesült Királyságban július 14-én mintegy 42 ezer új fertőzöttet találtak. Ez a legmagasabb szám a második hullám csúcsa óta. Az elmúlt 28 napban 49 halottat regisztráltak. Ez az adat akkor jött, amikor épp elérték a kitűzött célt, vagyis azt, hogy a felnőttek kétharmadát kapja meg az oltást, és mielőtt Anglia jövő héten feloldaná a fennmaradó korlátozásokat.

A Metro azt írja: július 13-ig mintegy 81 millióan már megkapták a vakcinát, ebből mintegy 46 millióan csak az elsőt, és tegnap csaknem 60 ezer első oltást adtak be. A 35 millió emberből, akik már megkapták a másodikat is, 158 ezren tegnap kapták meg.

Yvonne Doyle, a brit Nemzeti Egészségintézet orvosigazgatója arra biztatott mindenkit, hogy vegye fel az oltást, mert rohamosan növekszik az új fertőzöttek száma. Mint mondta, tudták, hogy amint elkezdenek nyitni, az esetek száma növekedni fog, de az oltásoknak köszönhetően a halálozások és a kórházban kezeltek száma nem növekszik olyan gyors ütemben, ahogyan a fertőzések száma növekszik. Ez szerinte azt mutatja, hogy a vakcinák rendkívül hatásosak az új, delta variánssal szemben is.

Ezek az adatok azért rendkívül fontosak, mert a magyarországi szakemberek is azt mondják, sajnos még kevés információnk van arról, mennyire súlyos a delta mutáns. Az adatokból tehát az látszik, hogy még gyorsabban terjed, mint a harmadik hullámot okozó brit mutáns, de a vakcináknak köszönhetően nagyon kevesen halnak meg, és kevesen kerülnek kórházba. 

(Kiemelt kép: EPA/ANDY RAIN)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.