Késő bánat: Nagy-Britannia visszaszívná a brexitet

Egy friss felmérés szerint Nagy-Britannia lakosainak többsége megbánta a brexitet, mivel a nagy szuverenitástól nem lett boldogabb, a gazdasági helyzetük pedig egyértelműen romlott.

2023. december 30., 20:31

Szerző:

2000 választópolgár megkérdezése által végzett felmérés szerint a 6 és fél évvel az EU-tagságról szóló  brexit népszavazás után a britek többsége kedvezőtlennek tartja a döntést.

A megkérdezettek 35 százaléka szerint romlott a pénzügyi helyzete, 9 százalék gondolja úgy, hogy az EU elhagyása segített az NHS-nek, az állami egészségügyi intézménynek, míg 47 százalék szerint negatív volt a hatás az egészségügyre.

Mindössze 7 százalék gondolja, hogy az Unió elhagyásával alacsonyabbak lettek az árak, ugyanakkor 63 százalék úgy gondolja, hogy a kilépés nagyot lendített az infláción és a megélhetési költségek durva elszállásán – írja a The Guardian nyomán a novekedes.hu.

Arra a kérdésre, hogy összességében jó döntésnek tartják-e a kilépést, 22 százalék válaszolt igennel, 49 százalék nemmel. A brit gazdaságra vonatkozó hatás tekintetében már csak 13 százalék tartja kedvezőnek a kilépést, míg 55 százalék károsnak minősíti azt.

A kilépésre buzdító politikusok egyik legnagyobb ígérete az volt, hogy az EU-n kívül majd remek kereskedelmi ügyleteket tudnak kötni harmadik országokkal. Most 49 százalék gondolja úgy, hogy még rosszabb is lett a helyzet, és csak 15 százalék gondolja úgy, hogy valóan javult.

(Kiemelt kép: Guy Verhofstadt és Gina Miller részt vesz az Egyesült Királyság EU-csatlakozását követelő tüntetésen, miközben 2023. szeptember 23-án a londoni Hyde Parkból a Westminster palotába vonulnak. Fotó: JUSTIN TALLIS via AFP)