Bréking! Zelenszkij elhagyta Kijevet

Az ukrán elnök a háború kitörése óta nem tett ilyet. 

2022. május 29., 15:38

Szerző:

Ukrajna elnöke elhagyta Kijevet, hosszú idő óta először tett utazást tett a fővároson kívül – közölte az ukrán elnöki hivatal. Zelenszkij elnök a harkovi régió frontvonalának állásait látogatta meg.

"Szeretném megköszönni mindannyiótoknak a szolgálatot. Az életeteket kockáztatjátok mindannyiunkért és országunkért"

– mondta az elnök a harcoló egységeknek. Harkovban, Ukrajna második legnagyobb városában a legdurvább harcok zajlanak mióta Oroszország február 24-én megindította Ukrajna elleni invázióját. (BBC)

(Kiemelt kép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. március 21-én készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán néphez fordul egy közvetített beszéd közben. Fotó: STR / UKRÁN ELNÖKI SAJTÓSZOLGÁLAT / AFP)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.