Goebbels hírhedt beszédét koppintotta le Brazília kulturális minisztere, Bolsonaro elnök menesztette

2020. január 17., 19:57

Szerző:

Jair Bolsonaro brazil elnök pénteken menesztette tisztségéből Roberto Alvim brazil kulturális minisztert, aki botrányt kavart azzal, hogy egy általa közzétett videofelvételen Joseph Goebbels náci propagandaminiszter egykori beszédéből szinte szó szerint emelt át részeket saját mondandójába.

"Bejelentem Roberto Alvim távozását a kulturális minisztérium éléről. Szomorú bejelentés, bár ő bocsánatot kért, de jelenléte tarthatatlanná vált" - áll a Bolsonaro által aláírt dokumentumban.

A brazil művészet "felélesztéséért" odaítélt díjak ismertetésével kapcsolatban csütörtökön közzétett felvétel futótűzként terjedt el a világhálón, és felháborodást keltett az időnként Goebbels egykori beszédéből szinte szó szerint átvett kifejezések miatt.

Hírügynökségek rámutatnak arra, hogy a videofelvételen, miközben a Bolsonaro által tavaly kinevezett, színházigazgató Alvim bejelenti a díjakat, Adolf Hitler náci vezető kedvence, egy Wagner-opera hallható a háttérben.

Roberto Alvim
Fotó: DIVULGAÇÃO/SEC. ESPECIAL DA CULTURA

"A következő évtized brazil művészete heroikus és nemzeti (...) és kötelező érvényű lesz, mert népünk legégetőbb törekvéseiből fog táplálkozni, vagy ha nem, akkor nem lesz semmilyen" - mondta Alvim a felvételen. A Reuters szerint Goebbels, Hitler hírhedt ideológusa a náci rezsimben azt mondta a színházigazgatóknak: "A következő évtized német művészete heroikus, acélosan romantikus, objektív és szentimentalizmustól mentes, nemzeti lesz, nagy pátosszal, szükségszerű és kötelező érvényű lesz, vagy ha nem, akkor nem lesz semmilyen".

Alvim a Facebook közösségi oldalon azt írta, hogy "véletlen retorikai egybeesésről" van szó. Hozzátette, hogy soha nem idézne Goebbelstől. "De maga a kifejezés tökéletes: a hősiesség és az emberi törekvés az, amit látni akarunk a nemzeti művészetben" - fogalmazott.

A brazíliai zsidó közösség és a dél-amerikai országban működő német diplomáciai képviseletek elítélték a kulturális miniszternek a Hitler propagandaminiszterét idéző beszédét.

"A Brazíliai Izraelita Szövetség (Confederacao Israelita do Brasil - CONIB) elítéli a náci szóhasználatot Roberto Alvimnak, a Bolsonaro-kormány kulturális miniszterének részéről. Hitler propagandaminiszterének, Joseph Goebbelsnek a vízióját felidézni ijesztő jele annak, ahogyan a kultúrát látja, ezzel szembe kell szállni, meg kell fékezni" - fogalmazott a brazíliai zsidó közösség egy közleményben.

Németország brazíliai nagykövetsége egyéb német képviseletekkel együtt diplomatikusabb hangvételben, a kulturális miniszter kijelentésére való közvetett utalással reagált.

"A nemzetiszocializmus korszaka a német történelem legsötétebb fejezete, amely végtelen szenvedést okozott az emberiségnek. Németország továbbra is felelősnek érzi magát. Ellenzünk minden olyan szándékot, amely arra irányul, hogy +banalizálja+ vagy dicsőítse a nemzetiszocializmus korát" - áll a német kormány Twitter-bejegyzésében.