Boris Johnsonnak nem szóltak, hogy a parti, amin részt vett szabályellenes

Azt hitte munkatalálkozó.

2022. január 18., 18:28

Szerző:

„Nekem senki nem szólt, hogy a parti szabályellenes volt” – cáfolta, hogy bárki figyelmeztette volna őt a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i partik szabályellenes mivoltára.

Johnson ugyanakkor nem volt hajlandó egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy lemond-e kormányfői tisztségéről, ha az időközben megindult vizsgálat azt deríti ki, hogy ebben az ügyben félrevezető nyilatkozatokat tett a parlamentben. A botrány azután robbant ki, hogy az ITV brit kereskedelmi televízió hírszerkesztőségéhez a múlt héten eljutott egy e-mail, amelyben Martin Reynolds, Johnson személyi titkára tisztviselőket hívott meg 2020. május 20-ára egy kerti partira. A meghívóban szerepelt az is, hogy „italt mindenki hozzon magával”.

A rendezvényen hozzávetőleg 30-an vettek részt, köztük Boris Johnson.

Dominic Cummings, Johnson egykori főtanácsadója saját blogján megjelent keddi bejegyzésében azt írta: a kormányfőt annak idején ő személyesen figyelmeztette, hogy a Downing Streeten rendezett buli törvénysértő, de „Johnson csak legyintett”.

A Downing Street-i partiról kedden megjelent blogbejegyzésére reagálva a brit kormányfő közös interjút adott a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak és a BBC közszolgálati tévének, közölve: „kategorikusan” kijelentheti, hogy neki senki nem szólt a 2020 májusában rendezett Downing Street-i buli szabályellenes mivoltáról. „Ha ez így lett volna, arra emlékeznék” – fogalmazott.

Johnson a múlt héten a londoni alsóházban már elismerte, hogy jelen volt a londoni miniszterelnöki hivatalban rendezett partin, és hivatalosan elnézést is kért, amiért az összejövetelt a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán elrendelt zárlat idején rendezték. A konzervatív párti kormányfő ugyanakkor azt mondta: az volt a benyomása, hogy a Downing Street kertjében 2020 májusában tartott összejövetel munkatalálkozó volt.

A keddi médiainterjúban - arra a többször megismételt kérdésre, hogy lemond-e, ha az ügyben indult vizsgálat azt állapítja meg, hogy e magyarázatával félrevezette az alsóházi képviselőket - Johnson sem egyértelmű igent, sem egyértelmű nemet nem mondott. A kérdésre minden alkalommal azt válaszolta: meg kell várni, hogy mi szerepel majd a vizsgálati jelentésben.

(Kiemelt kép:Boris Johnson brit miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 14-én. fotó: MTI/EPA/Pool/Francisco Seco)