Nem érdeklik a lemondások Boris Johnsont, ő nem távozik

Keir Starmer, az ellenzék vezére viszont azt mondta, a miniszterelnök napjai immár meg vannak számlálva, hiába képtelen elfogadni a helyzetet.

2022. július 6., 17:01

Szerző:

Nem távozik hivatalából a lemondások sora után sem Boris Johnson brit miniszterelnök. A kormányfő szerdán, a brit parlament alsóházában válaszolt a képviselők kérdéseire, de kizárta, hogy Rishi Sunak pénzügyminiszter, Sajid Javid egészségügyi miniszter és két államtitkár lemondása után ő is távozzon.

„A miniszterelnök feladatát a törvények világosan körülírják, még nehéz időkben is a helyén kell maradnia” – érvelt a Politico európai kiadásának tudósítása szerint teljesen elszánt arckifejezéssel Johnson, miután több képviselő is arról érdeklődött, mikor adja be a lemondását.

A miniszterelnöknek címzett kérdések során felszólalt Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője is, aki azt mondta, hiába ellenkezik Johnson, „ezek politikai karrierje legutolsó tettei”.

Szerdán egymás után 25 kisebb-nagyobb pozícióról való lemondást, tehát igazi palotaforradalmat élt át a brit miniszterelnök: Javidon és Sunakon kívül pedig szerda estére távozott Jo Churchill, környezetvédelmi minisztere is. Javid távozása után élesen támadta Johnsont, amiért a televízióba küldi beosztottjait, hogy „védjék a védhetetlent”, miután számos botrány derült ki a konzervatív kormányzat háza tájáról.

Elvileg nem lehet ugyan Johnson ellen most bizalmatlansági indítványt kezdeményezni, hiszen múlt hónapban a miniszterelnök már túlélt egyet, de a magyar idő szerint délután 5-kor találkozó konzervatív képviselők 1922-es tanácsa még akár úgy is dönthet, hogy nagy többséggel megváltoztatják a kormánypárt szabályzatát, hogy ezt is meg lehessen tenni.

(Kiemelt kép: Boris Johnson felszólal az Egyesült Királyság Képviselőházában, Londonban, 2022. február 23-án. Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament/AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.